Mindenkinek ajánlott a maszkviselés, van olyan megye, ahol hétfőtől kötelező

Székelyhon 2020. április 05., 18:22

A szájat és orrot eltakaró maszk viselését ajánlja Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár mindenkinek, aki elhagyja otthonát. Azt mondja, ha a célra nincs nálunk egészségügyi maszk, akkor „improvizáljunk”, ugyanis információi szerint jó lenne, ha alkalmaznánk ezt a praktikát, amilyen gyorsan csak lehet.

A legújabb járványtani eredmények azt mutatják, hogy a maszkviselés csökkenti a vírus terjedését Fotó: Haáz Vince

Az országos katasztrófavédelem vezetője egy Facebook-bejegyzésben hívja fel a polgárok figyelmét, a járvány elején az volt az általános nézet, hogy csak azok viseljenek maszkot, akik a betegség tüneteit hordozzák. Ez részben azért alakult így, mert mindenütt hiány volt az egészségügyi maszkokból, és a rendelkezésre álló készletre az egészségügyben volt a legnagyobb szükség.

Mostanra viszont, figyelembe véve a vírus terjedésének ütemét, illetve a tünetmenetes fertőzötteket,

világszerte több hatóság is ajánlani kezdte az egészségügyi maszkok viselését, vagy egyéb olyan megoldást, amivel el tudjuk takarni a szájunkat és orrunkat, amikor elhagyjuk otthonunkat,

és tömegközlekedést veszünk igénybe, vagy csak úgy egyáltalán, ha másokkal találkozunk. A legfrissebb járványtani eredmények azt mutatják, hogy

ez az eljárás csökkenti a vírus terjedését

– írja a belügyminisztériumi államtitkár, aki egyébként jól tudja, hogy hiánycikk a maszk, illetve ahol van, ott is nagyon drágán kínálják, ezért alternatívákat javasol, amik „kikerülnek” otthonról.

Jó lenne, ha alkalmaznánk ezt a praktikát, amilyen gyorsan csak lehet, függetlenül attól, hogy ki nevet rajtunk, vagy hogy nézünk ki a maszkban

– jegyzi meg az országos katasztrófavédelem vezetője, hangsúlyozva, nem feltétlenül egészségügyi maszkra van szükség, jó az is, ha improvizálunk annak érdekében, hogy megóvjuk magunkat és embertársainkat. Ha pedig magunk készítünk maszkot, minden viselet után mossuk és vasaljuk ki – szól az alapvető tanács a házi maszkokra vonatkozóan.

Egyébként az ország több megyéjében is kötelező lesz a maszkviselet hétfőtől, információink szerint Vaslui, Galac és Máramaros megyében kötelezik a polgárokat, hogy takarják el az orrukat és szájukat, ha kimennek otthonról.

{A}