Lépcsőház-fertőtlenítés Székelyudvarhelyen: sok a panasz az elvégzett munka után

Kovács Eszter 2020. április 05., 20:54

A koronavírus-járvány megfékezésére kiadott négyes számú katonai rendelet értelmében Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala is elvégeztette a város összes lépcsőházának fertőtlenítését, illetve a kézfertőtlenítők kihelyezése is folyamatban van.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Pénteken és szombaton a város összes, azaz 446 lépcsőházban elvégezte a fertőtlenítési munkát a helyi szakcég. „A lakószövetségekkel közösen kiértesítettük a tömbházak lakóit, hogy pénteken elkezdődött a lépcsőház-fertőtlenítés” – mondta kérdésünkre Zörgő Noémi városházi szóvivő. A hivatal illetékese arról is beszámolt, hogy az említett katonai rendelet megjelenése azonnal azt eredményezte, hogy

országosan megnőtt a kereslet az ilyen tevékenységet végző, engedéllyel rendelkező cégek iránt, és természetesen ez az árakat is növelte.

Az árak változók: általában a kiinduló egységár a lakrész, ez 15 lej, ezt szorozzák a lépcsőházban található lakrészek számával, fejtette ki az illetékes.

Találtunk egy szakcéget, amely 110 lejes egységáron fertőtlenít egy lépcsőházat. A lépcsőházakban mindent lefertőtlenítenek: a lépcsőket, folyosókat, korlátokat, lifteket, gombokat, bejárati ajtókat stb.

– sorolta lapunknak a városházi szóvivő.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Sokan értenek a fertőtlenítéshez

A városvezetés és a fertőtlenítést végző szakcég vezetője is valóságos panaszáradattal szembesült a hétvégén: sokan nehezményezték, hogy a munkások nem megfelelően végezték a fertőtlenítést, csak a lépcsőházak földszintjén dolgoztak, és „nem volt kellő fertőtlenítőszag” a lépcsőházakban. Fontos tudni, hogy

a munkát két külön fázisban végezték,

tisztázta Mester Zoltán, a fertőtlenítő cég tulajdonosa. „Első körben hat kolléga járta végig a lépcsőházak összes emeletét, és elektromos permetezővel porlasztották szét a fertőtlenítőanyagot. A második körben a kollégák fertőtlenítőszerrel letörölték az épületek kilincseit, kaputelefonjait, a korlátokat, stb.” – sorolta.

A munkavégzés egyébként azért nem járt zajjal (hiszen ezt is panaszolták a lakók), mert a szakemberek elektromos berendezéssel dolgoztak éppen azért, hogy minél kevesebb kényelmetlenséget okozzanak a lakóknak.

{A}

„Olyan panaszt is kaptunk, hogy nem volt elég erős szaga a fertőtlenítőszernek. Fontos tudni, nem minden fertőtlenítőnek van szaga. Az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott fertőtlenítőszert használjuk a megfelelő koncentrációban. Egyébként ez is volt a cél, hogy ne olyan fertőtlenítőt használjuk, aminek utána még napokig intenzíven érződik a szaga” – szögezte le Mester Zoltán. Hozzátette, a vegyszer permetének belélegzése veszélyes, ám amint az alászáll (a befújást követő öt-tíz percben), többé már nem káros az egészségre.

Fotó: Erdély Bálint Előd

„Elővigyázatosságból azt javasoltuk a lakóknak, hogy

a fertőtlenítést követő egy órában kerüljék a bepermetezett tereket.

Ez csupán ezért van, mert bárkiről kiderülhet, hogy esetleg allergiás a vegyszerre” – magyarázta a szakember.

Lesznek kézfertőtlenítők is

A korábban említett katonai rendelet egyébként arra is kötelezi a polgármesteri hivatalt, hogy minden lépcsőház bejáratához kézfertőtlenítő-adagolókat szereljenek fel. „Rendkívül nehéz ilyent és bele való szert találni országszinten. Folyamatosan próbáljuk beszerezni a szükséges mennyiséget mindenből” – tudtuk meg a hivatal sajtószóvivőjétől. Péntekig a szükséges adagolók valamivel több mint felét és 250 liter fertőtlenítőszert tudtak vásárolni: az adagolók felszerelése és üzembe helyezése jövő héten kezdődik el.