Aszfaltkészítő gépet vásárolt Gyergyószentmiklós

Gergely Imre 2020. április 05., 16:20

Az utak javításakor felmart régi aszfaltot feldolgozza, és újra kátyúzásra alkalmas burkolóanyaggá alakítja az a gép, amelynek megvásárlásáról Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester számolt be.

Fotó: Gyergyószentmiklós önkormányzata

Amint a polgármester közölte, ez a gép a nagyobb, egybefüggő aszfaltrétegekhez nem tud elegendő alapanyagot készíteni, arra azonban tökéletesen alkalmas, hogy kátyúzásoknál vagy közművezetékek földbe helyezése után helyre lehessen állítani a burkolatot.

Nagy szükség volt erre, hiszen ilyen kisebb munkálatokhoz nehéz kivitelezőt találni, a szakcégek nem nagyon jelentkeznek, ha az elvégzendő munka mennyisége miatt nem éri meg nekik ezt elvállalni. Mostantól azonban a polgármesteri hivatal saját szakembereivel is képes lesz ezeket a feladatokat megoldani. Az egyéb, kátyúzásokhoz szükséges gépek, eszközök is rendelkezésre állnak.

{A}

A nagyobb aszfaltozásokat továbbra is szakcégek végzik majd – mutatott rá a polgármester, azonban

a felmart, régi aszfalt minden útról a mellékgazdaság telepére kerül, ahol bitumennel összekeverve új aszfaltot készítenek belőle a most vásárolt géppel.

Ezt pedig felhasználják a kisebb javításoknál.

Kérdés azonban, hogy mikor lehet beüzemelni, ugyanis a járványhelyzet ezt is befolyásolja. A Lengyelországból érkezett géphez a gyártónak egy szakembert kell küldenie, hogy betanítsa a gyergyóiakat. Azonban ha most jönne, a hatályos szabályok szerint 14 napra házi elkülönítésbe kellene vonulnia. Ezt így nem tudják vállalni. A polgármester közölte, keresik annak a módját, hogy online szervezzék meg a képzést.