Titkok szivárogtak ki, ötvenegy egészségügyi dolgozó otthoni elkülönítésbe kényszerült

Simon Virág 2020. április 04., 17:35

Nyilvánosságra került egy névjegyzék, amelyen azok neve, életkora és címe van feltüntetve, akik Marosvásárhelyen koronavírussal fertőzöttek, vagy házi elkülönítésben vannak. A prefektúra büntetőjogi feljelentést tett.

Marosvásárhely Kolozsvár felőli kijáratánál éjjel-nappal ellenőriznek Fotó: Haáz Vince

A névjegyzékből kiderült, és később a prefektúra is megerősítette, hogy Marosvásárhelyen két lakónegyed van, ahol tömegesen betegedtek meg emberek, és jelenleg hozzátartozóik otthoni elkülönítésben vannak, felügyelet alatt. A prefektúra hivatalos irat kiszivárogtatása miatt bűnügyi feljelentést tett.

Az elmúlt 24 órában Maros megyében csupán kettővel nőtt a koronavírussal fertőzött személyek száma, így elérte a számuk az 57-et. Szombaton egy harmadik Maros megyei beteg elhunytát is bejelentették, a két 70 éves férfi után, harmadikként egy 34 éves férfi halt meg. A közegészségügyi igazgatóság tájékoztatása szerint

a sürgősségi kórházba befektetett férfivel, még mielőtt kiderült volna, hogy koronavírussal fertőzött, ötvenegy egészségügyi dolgozó került kapcsolatba. Jelenleg ők otthoni karanténban vannak,

és amennyiben tüneteik lesznek, tesztelik őket. A közegészségügyi igazgatóság szerint a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége biztosította őket, hogy az ötvenegy egészségügyi dolgozó kiesése ellenére zavartalan a kórház működése.

{K1}

Jelenleg Maros megyében házi elkülönítésben összesen 8479 személy van (egy nappal korábban 7895-en voltak, de közben 247 személynek lejárt a 14 napos időszak), intézményes karanténban pedig 414 (pénteken 361-en voltak).

Hárman az elmúlt 24 órában azért kerültek intézményes karanténba, mert megszegték az otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályokat és elhagyták otthonukat.

A fertőző betegségek klinikáján szombaton 97 személyt gondoztak, 11-gyel többet, mint pénteken, nekik koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik vannak. Közülük vannak olyanok, akiknek első tesztje negatív volt, de még orvosi ellátásra szorulnak, így bent tartják őket.

Vannak olyanok is, akiknek a teszteredménye még nem érkezett meg. Mint korábban beszámoltunk róla, Maros megyében a volt orvosi egyetemen végzik a koronavírusteszteket, egy-egy eredményre 4–5 órát kell várni.

{A}

A Maros megyei rendőrség szombaton délelőtt Segesváron, kora délután pedig Nyárádszeredában tartott nagylélegzetű ellenőrzést, de megyeszerte igazoltatták a gépjárművezetőket és gyalogosokat.