Koronavírus: növekvő értékek Hargita megyében is

Iszlai Katalin 2020. április 04., 15:40

Kettőre növekedett a Hargita megyében igazolt koronavírus-fertőzések száma, miután szombaton kiderült, hogy az április 2-án elhunyt etédi férfinek valóban átadta a kórt külföldről hazatért fia. A megyében közben 193-ra emelkedett az intézményes karanténban lévők száma.

Képünk illusztráció Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A pénteki 174-ről 193-ra nőtt szombatra a karanténba helyezett személyek száma Hargita megyében – derült ki a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szokásos napi helyzetjelentéséből. Házi elkülönítésben 1672 személy tartózkodik, ami csekély visszaesést jelent a pénteki 1694-hez képest.

A megszokottnál alacsonyabb csökkenéshez az is nagyban hozzájárult, hogy az etédi koronavírusos fiatal férfi öt családtagja mellett további 40 személyt helyeztek házi elkülönítésbe a településen. Az intézkedést az indokolta, hogy szombaton kiderült:

a külföldről hazatért férfi édesapját is megfertőzte, a középkorú, nyilvántartott krónikus beteg férfi szerdán hunyt el.

Az intézményes karantént egyébként eddig összesen 21-en hagyták el a megyében, otthonaikat pedig 2213-an a kéthetes elkülönítési időszak lejártával. A kijelölt karanténközpontokban 650 hely áll a rendelkezésre.

{A}

A közleményből az is kiderült, hogy a szabálytalanságokért kirótt bírságok összege is jelentősen emelkedett a megyében pénteken. A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság 84 alkalommal bírságolta meg a szabályszegőket: 63-szor a kijárási korlátozások megszegéséért, 16-szor gazdasági kihágások miatt, 5 alkalommal pedig az elkülönítéssel kapcsolatos előírások megszegéséért, összesen 119 786 lej értékben.

A Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség emellett további 3 esetben, összesen 6000 lej értékben rótt ki pénzbírságot a kijárási tilalom előírásainak megszegéséért.