Több mint négyszáz új fertőzött egyetlen nap alatt

Székelyhon 2020. április 04., 13:25

Az elmúlt huszonnégy órában 430-cal nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma az országban, így a betegek száma szombaton délre elérte 3613-at. A fertőzés következtében összesen 141-en veszítették életüket, és 329-en gyógyultak meg.

Képünk illusztráció Fotó: Balogh Zoltán/MTI
Koronavírus-helyzet
Székelyföld Románia
Hargita 2 Igazolt 3613
Maros 57 Elhunyt 146
Kovászna 37 Gyógyult 329


19.40
– Újabb hat személy vesztette életét a koronavírus miatt Romániában és ezzel 146-ra nőtt a halálos áldozatok száma – írja az Agerpres hírügynökség a Stratégiai Kommunikációs Csoport szombat esti közlésére hivatkozva.

A legutóbbi áldozatok egy 51 éves, Hunyad megyei férfi, egy 78 éves, szintén Hunyad megyei férfi, egy 79 éves, Hunyad megyei nő, egy 53 éves, bukaresti férfi, egy 84 éves, Suceava megyei férfi, valamint egy 61 éves, szintén Suceava megyei férfi. Többségük más betegségekben is szenvedett.

17.40 – 140 halálos áldozata van ez idáig a koronavírusnak Romániában, nem 141, ahogyan korábban közölték – pontosított a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A tájékoztatás szerint a 82 éves, Galac megyei nő, akit a korábbi jelentésben az elhunytak közé soroltak, nem halt meg, csak pozitív lett a koronavírustesztje. A nő egy idősotthonban él, és egy koronavírus-fertőzésben elhunyt személy kontaktja – jegyezték meg.

15.45 – Kettőre növekedett a Hargita megyében igazolt koronavírus-fertőzések száma, miután szombaton kiderült, hogy az április 2-án elhunyt etédi férfinek valóban átadta a kórt külföldről hazatért fia. A megyében közben 193-ra emelkedett az intézményes karanténban lévők száma, és a lakhelyi elkülönítésben lévőké is csak kevéssel csökkent.

15.35 – Azoknak a románoknak a nagy része, akik vasárnaptól érkeznek haza, azt kockáztatják, hogy hatósági karanténban fogják tölteni a húsvéti ünnepeket – hívta fel a figyelmet szombaton Ludovic Orban miniszterelnök annak kapcsán, hogy folyamatosan bővül az úgynevezett „vörös övezet”.

15.30 Vesztegzár alá vonják a Ialomiţa megyei Ţăndărei városát, ahol magas a koronavírussal fertőzött személyek száma és sokan meghaltak – jelentette be szombaton Marcel Vela belügyminiszter, hozzátéve: az intézkedés a nap folyamán kibocsátott 7-es számú katonai rendelet része.

15.25 – Megérkeztek a laboratóriumi eredmények a udvarhelyszéki Etéden elhunyt férfival kapcsolatban, akinek hozzátartozójánál kimutatták a koronavírussal való fertőzést. Mint kiderült, a meghalt családtag is fertőzött volt.

14.25 – Beigazolódott a koronavírussal való fertőződés az egészségügyi minisztérium ellenőrző testületének vezetőjénél. A pozitív eredmény után, szombaton reggel az egészségügyi minisztertől is mintát vettek, és mint a szaktárcánál közölték,

negatív lett Nelu Tătaru egészségügyi miniszter koronavírustesztje

– írja az Agerpres hírügynökség. Információik szerint a fertőzőt minisztériumi vezetőnek egyelőre nincsenek tünetei, az éjszaka óta a konstancai járványkórházban ápolják.

14.15 – Az országos adatok megyék szerinti leosztása alapján Hargita megyében szombat délben továbbra is egyetlen koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, Maros megyében kettővel nőtt a fertőzöttek száma, 55-ről 57-re, illetve Kovászna megyében eggyel csökkent, 38-ról 37-re.

13.55 – A legutóbbi nyolc haláleset között egy Maros megyei elhunyt beteget is említ a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Egy 34 éves, Maros megyei férfi vesztette életét, akit március 26-án utaltak kórházba lázzal, illetve köhögési tünetekkel, és az intenzív osztályon kezelték. Tesztelték influenzára, negatív eredménnyel, illetve koronavírusra – utóbbi a pénteki eredmények alapján igazolódott be. A 34 éves férfi kórelőzményei között említik az elhízást, szív- és érrendszeri betegséget, tüdőbetegséget.

{A}

13.25 – 430 új koronavírusos esetet jegyeztek az elmúlt huszonnégy órában, így eddig összesen 3613-an fertőződtek meg – osztotta meg a legfrissebb hivatalos adatokat a Stratégiai Kommunikációs Csoport, hozzátéve, hogy eddig 329-en gyógyultak meg, illetve 141-en haltak meg a fertőzés következtében. Csak szombaton nyolccal nőtt a halálesetek száma, az elmúlt huszonnégy órában pedig 25-tel. Az intenzív osztályokon 119 pácienst kezelnek.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport szerint jelen pillanatban 15 252 személy van intézményesített karanténban Romániában, 113 449-en pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt. Mindeddig 36 092 koronavírustesztet végeztek el az országban.

Az elmúlt 24 órában országszerte 7824 olyan személyt tartóztattak fel a csendőrök és rendőrök, akik nem tartották be a kijárási korlátozásokról szóló katonai rendelet előírásait. A rendőrség tájékoztatása értelmében összesen közel 16 millió lej értékben róttak ki bírságot emiatt.