A Google megmutatja, hogy mennyire veszik komolyan Romániában a kijárási korlátozásokat

Pinti Attila 2020. április 03., 20:50

A koronavírus-járvány elleni harcban az egészségügyi szakembereknek jelentős segítséget nyújtó adatsort tett közzé a Google arról, hogy a lakosság az elmúlt időszakban mennyire tartotta be az úgynevezett társadalmi távolságtartást. A cég romániai adatai megyei bontásban is tanulmányozhatók.

Fotó: Haáz Vince

A Google az okostelefonjaikon bekapcsolt helymeghatározóval „mozgó” felhasználók – névtelenül gyűjtött – adatait összesítette a Maps és hasonló alkalmazások bevonásával. Az egyébként már régóta működő rendszerrel segített korábban a Google többek között elkerülni vagy mérsékelni a forgalmi torlódásokat, illetve jelezni az egyes bevásárlóközpontok, intézmények, turistalátványosságok stb. csúcsidejét.

{A}

A helymeghatározás, illetve az anonimizált adatküldés bármikor kikapcsolható, noha a felhasznált adatok a Google megfogalmazása szerint

hasznosak lehetnek a szakembereknek, hogy a megfelelő védekezési stratégiát kialakítsák.

A Google a koronavírus-járvány elleni küzdelmet segítő, bárki által hozzáférhető adataihoz a január 3. és február 6. közötti időszakot vették középértéknek, és ezt hasonlították össze az utóbbi hetekkel. Az első, április 2-án kiadott jelentés a március 29-éig összesített adatokat tartalmazza, hat kategóriába sorolva, hogy a felhasználók mennyivel kevesebb vagy több időt töltöttek egy-egy helyszínen:

  • kiskereskedelem és kikapcsolódás (éttermek, kávézók, bevásárlóközpontok, múzeumok, könyvtárak, mozik);
  • élelmiszerboltok, piacok és gyógyszertárak;
  • parkok, tó- és tengerpartok;
  • tömegközlekedési csomópontok;
  • munkahelyek;
  • lakóhely.

Eszerint Romániában a január 3. és február 6. közötti időszakhoz viszonyítva

az elmúlt hetekben 81 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi egységekben és kikapcsolódással, 53 százalékkal az élelmiszerboltokban és gyógyszertárakban, 60 százalékkal a parkokban, 72 százalékkal a tömegközlekedési csomópontoknál, továbbá 39 százalékkal a munkahelyen töltött idő, miközben az ország lakói 15 százalékkal több időt töltöttek otthon.

Összehasonlításképpen: Magyarországon – ahol egyébként később vezettek be a társadalmi távolságtartásra vonatkozó korlátozó intézkedéseket – „szelídebb” értékekkel találkozunk: a kiskereskedelmi egységekben és a kikapcsolódással töltött idő 66 százalékkal, míg a boltokban és gyógyszertárakban 43, a parkokban mindössze 7, a tömegközlekedési csomópontoknál 53, a munkahelyen pedig 32 százalékkal csökkent. Az otthon töltött idő az anyaországban 10 százalékkal növekedett.

Székelyföldi helyzetkép

A három székelyföldi megye adatai viszonylag egységes képet mutatnak, igaz, Hargita és Kovászna megyében volt olyan kategória, ahol nem állt a Google rendelkezésére elég felhasználható adat.