Több millió védőfelszerelésre lenne szükségük a kórházaknak

Iszlai Katalin 2020. április 03., 18:17

Hatalmas hiány alakult ki védőfelszerelésekből az ország kórházaiban. Egy nemrég nyilvánosságra került, az egészségügyi minisztériumhoz beérkező kéréseket összegző táblázat szerint több millió védőruhára, maszkra és kesztyűre lenne szükség. 

Képünk illusztráció Fotó: Varga György/MTI

Kihívás elé állította a kórházakat a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséhez szükséges védőfelszerelés biztosítása, számos egészségügyi intézmény több milliós hiánnyal küzd még a legalapvetőbb eszközökből is, mint a védőmaszk vagy a gumikesztyű – derül ki a Libertatea.ro hírportál cikkéből, amelyet az egészségügyi minisztériumhoz érkező kérések összegzése alapján állítottak össze.

A március utolsó napján jegyzett szükségleteket összesítő táblázat szerint

több megyében milliós nagyságrendben igényeltek védőfelszereléseket a minisztériumtól.

Maros megye kórházainak például összesen 1 155 536 védőfelszerelésre lenne szükségük, de Iași megye egészségügyi intézményeinek csak rövidszárú gumikesztyűből 1,1 millióra. Vaslui megyében is méretes hiány alakult ki, csak a bârladi Elena Beldiman sürgősségi kórházban több tízezer kesztyűt és maszkot kértek, akárcsak a Galac megyei kórházak.

Szintén szükséghelyzet állt elő Hargita megyében is, ahol a minisztérium dokumentuma szerint összesen közel 200 ezer védőfelszerelésre lenne szükség,

miközben a megyében egyelőre mindössze egy igazolt koronavírusos eset van. A lebontott adatok szerint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak például egyebek mellett 14 ezer védőruhára és szintén 14 ezer közepes védelmet nyújtó egyéni védőfelszerelésre, 28 ezer rövid- és további 28 ezer hosszúszárú gumikesztyűre, 14 ezer arcvédőre, 7000 FFP2 típusú védőmaszkra és további 7000 FFP3 típusúra, 14 ezer sebészeti védőmaszkra, ezer védőcsizmára és jelentős mennyiségű fertőtlenítőszerre lenne szüksége.

{A}

A nyilvánosságra került adatok valóságtartalmának ellenőrzése céljából Kiss Edittől, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sajtóreferensétől érdeklődtünk. Mint kiderült, a kórház valóban nagy mennyiségben rendelt védőfelszerelést, a koronavírus-járvány kitörése óta azonban az ellátás nehézkes, a beszállítók egy része az érvényben lévő szerződések ellenére sem fedi le a megrendeléseket.

Jelen pillanatban van megfelelő mennyiségű és jellegű védőfelszerelés a járványügyi helyzet első vonalában lévő osztályokon dolgozók számára, azonban további nagy mennyiségű felszerelésre lesz szükség, ha nő a betegszám. A kórház adományozók támogatását is várja ezen a téren is, cégektől, civil szervezetektől kaptunk már több száz darabos védőfelszerelés-csomagokat

– emelte ki a szóvivő. Hozzátette: a pénteki helyzet szerint a kórház eddig 159 650 darab egyszer használatos sebészeti maszkra, 10 330 FFP2 maszkra, 12 060 védőoverallra, 943 műanyag arcmaszkra, 505 védőszemüvegre, 17 500 cipőtakaró lábzsákra, 20 100 fejtakaró kendőre, 395 150 gumikesztyűre, 6 070 köpenyre és 200 kötényre adott le rendelést.