A bajnokságok folytatását szorgalmazza az UEFA – reagáltak a belga szezontörlésre

Székelyhon 2020. április 03., 16:15

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szerint júliusban folytatódhatnak a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett bajnokságok. A szervezet azt szeretné, ha nem törölnék, hanem mindenhol végigvinnék a szezont.

Fotó: UEFA

Az iránymutatásról szóló levelet csütörtökön küldte szét tagszövetségeinek az európai szövetség, amely ahhoz az alapelvhez igyekszik tartani magát, hogy a bajnoki sorrend mindenhol a pályán elért eredmények alapján alakuljon ki. A Nemzeti Sport információi szerint a levél pár órával azután született meg, hogy Belgiumban, a jelentősebb európai bajnokságok közül elsőként, végeredményt hirdettek az eddig lejátszott mérkőzések alapján.

{K1}

„Bizakodók vagyunk a tekintetben, hogy a labdarúgás újraindulhat a következő hónapokban – a hatósági intézkedések függvényében –, és úgy hisszük, hogy a bajnokságok befejezésére vonatkozó bármilyen döntés korai és nem jogos” – jelentette ki Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke a szervezet közleményében.

A tervek arról szólnak, hogy a bajnokságok júliusban és augusztusban lebonyolíthatók, és az elképzelések között olyan is van, amely szerint az európai klubsorozatokat a bajnokságok zárultával fejeznék be.

A versenynaptár egységes menedzselése most annál is inkább fontos az UEFA szerint, mert az idény befejezésének összhangba kell kerülnie a következő szezon kezdetével.

A belga élvonalban csütörtökön egy fordulóval az alapszakasz vége és a rájátszás kezdete előtt hirdettek végeredményt. Ezzel kapcsolatban az UEFA tájékoztatása kitér arra, hogy a már bajnoknak kikiáltott FC Bruges ilyen módon elveszítheti a helyét a Bajnokok Ligájában és 30 millió eurós bevételtől eshet el, mert

az európai klubsorozatokban való részvételt a teljes bajnokságok végén a sporteredmények alapján határozzák meg, „a korai befejezés pedig felveti ezen feltétel teljesülésének a hiányát”.

Az UEFA fenntartja magának a jogot, hogy az érvényes szabályozás alapján maga állapítsa meg, mely csapatok vehetnek részt a sorozataiban.