Nem marad el, csak átalakul a barkaszentelés szertartása Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2020. április 03., 11:32

Gyergyószentmiklóson a világjárvány ideje alatt sem mondanak le a virágvasárnapi nyilvános barkaszentelés hagyományáról, annak ellenére, hogy a templomokba a hívek nem léphetnek be a járványveszéllyel kapcsolatos korlátozó rendelkezések miatt.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Gyergyószentmiklóson az a döntés született, hogy ezúttal a papság járja végig a várost és így végzik el a „pimpószentelést”. A templomokban reggel 8-kor tartják a szentmisét, amelyet már megszokottá váló módon online közvetítenek. Portik-Hegyi Kelemen főesperes plébános arra kéri a híveket, hogy

tartsák be az érvényben levő biztonsági rendelkezéseket, az előírt távolságokat egymástól, lehetőleg maradjanak kapuikban, ablakaikban, és úgy fogadják a barkaszentelőket.

A Szent Miklós Plébánia Facebook-oldalán tette közzé a barkaszentelő csoportok útvonalát a körzetében, és a várható időpontokat, amikor az egyes utcákba érnek. Ezt teszi a többi plébánia is.

Más években Gyergyóban a hívő katolikusok felsorakozva várják a papokat, mint egykoron Jézust a jeruzsálemi bevonulásnál, hogy a nagymise előtt megszenteltessék fűzfabarkáikat, amelyeket aztán egész esztendőben megőriznek minden háznál.