Belgiumban már döntöttek, lezárták a futballbajnokságot

Horváth Bálint Ottó 2020. április 02., 22:09

A koronavírus-járvány elhúzódása miatt az európai labdarúgó-bajnokságok közül elsőként Belgiumban lezártnak tekintik a 2019–2020-as élvonalbeli idényt.

A kék-fekete mezes Bruges szerezte meg a bajnoki címet, Bölöni Antwerpje a negyedik lett. Archív Fotó: Facebook/Club Brugge

A rendhagyó döntést csütörtökön hozták meg az élvonalbeli bajnokságot, a Jupiler Pro League-et szervező liga vezetői. A szezon lezárását még a belga labdarúgó-szövetségnek is jóvá kell hagynia, azonban sajtóhírek szerint ez a határozat már végleges.

A márciusban felfüggesztett bajnokságból 29 fordulót játszottak le, még csak egy játéknap volt hátra az alapszakaszból, és következett volna a rájátszás. Ez viszont már elmarad, és a jelenlegi állás lesz a végeredmény: eszerint a fölényes, 15 pontos előnnyel rendelkező FC Bruges szerezte meg a bajnoki címet, ezüstérmes a Gent, harmadik a Charleroi, míg Bölöni László csapata, az Antwerp a negyedik lett.

Abban is megegyeztek, hogy a tizenhat csapatos pontvadászatban idén nem lesz kieső, sőt megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a következő szezon tizennyolc együttessel kezdődjön. Ebben az idényben azonban még egy lényeges döntés hátramaradt, mégpedig az, hogy mi lesz a Belga Kupa döntőjének sorsa, amelyben az immár bajnok Bruges és az Antwerp kellene találkozzon.

Az európai bajnokságok közül tehát elsőként Belgiumban lezárták az idényt, a legtöbb ligát egyelőre felfüggesztették, a tagszövetségek pedig várakozó állásponton vannak, több forgatókönyvvel készülnek, és kivárnak a végső döntéssel. A legtöbben a bajnokságok folytatását helyezik előtérbe, hiszen tudatában vannak annak, hogy a szezon hátralévő részének törlésével rengeteg pénztől esnek el, mint a mérkőzések televíziós közvetítési jogaiból származó összegek, ez pedig nagyon nehéz helyzetbe hozná a klubokat.