Elkezdik a koronavírus-tesztek elvégzésére is alkalmas laboratórium kialakítását Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2020. április 02., 20:43

Módosította és átszervezte a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház költségvetését, ugyanakkor a háziorvosok védelmét szolgáló programot kezdeményezett Kovászna Megye Tanácsa a csütörtöki ülésén. 

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

A sepsiszentgyörgyi kórháznak 1,258 millió lejt különítettek el, ebből kétezer koronavírus-gyorstesztet és ezer PCR-berendezésben használható tesztet, védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket vásárolnak.

Ez az összeg tartalmazza azt a 300 ezer lejt is, amelyet annak az épületegyüttesnek az átalakítására fordítanak, ahol a hamarosan érkező PCR-laboratórium működni fog. Az egymillió lej értékű felszerelést a HS Timber Production nagyvállalat adományba adja a kórháznak. 

A PCR általánosan használt módszer az élettudományi kutatásokban és egészségügyi laboratóriumokban a legkülönfélébb feladatokra, például örökletes betegségek kimutatására, genetikai ujjlenyomat azonosítására, fertőző betegségek diagnosztikájára, gének klónozására és apasági vizsgálatok elvégzésére – írja a Wikipédia. 

{A}

Kovászna Megye Tanácsa 150 ezer lejt fordít a háziorvosok biztonságát célzó programra. A Háromszéken működő háziorvosi rendelőkben 103 orvos dolgozik, akik számára – az orvosi kamara kérésének eleget téve – védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket tartalmazó egységcsomagot is biztosítanak. A Kovászna megyei tanácstagok és a testület vezetői mindannyian ezer-ezer lejt adományoznak a megyei kórház alapítványának.