Brassóban és Háromszéken is elégedetlenek a kórházak besorolásával

Bíró Blanka 2020. április 02., 20:25

Brassó és Kovászna megyében is javasolják az egészségügyi minisztérium március 29-én kiadott, a kórházak besorolásáról szóló 533-as rendeletének a módosítását.

Fotó: Kocsis B. János

 „Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy elérjem a rendelet módosítását” – szögezte le Facebook-bejegyzésében Adrian Veştea, Brassó Megye Tanácsának elnöke.

A brassóiakat felháborította a tény, hogy a fogarasi kórház kisegítő státust kapott, tehát azokat a koronavírus-fertőzött betegeket, akiknél társult betegségeket is diagnosztizálnak, ott kell ellátni. „Ez azt jelenti, hogy Brassó városból és övezetéből, ahol 400 ezren élnek, és a legnagyobb a valószínűsége, hogy több lesz a beteg, a 70 kilométerre levő Fogarasra kell szállítsuk a betegeket ellátásra – részletezte a tanácselnök. Helyi szinten arról döntöttek, hogy a koronavírusos betegeket Brassó városában kezelik, erre ki is jelölték a kórházakat. 

{A}

Kovászna megyében hasonlóan elégedetlenek a rendelettel. András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója átiratban kérte az egészségügyi minisztériumot annak módosítására. „Az erőforrásokat a koronavírusos betegek ellátására megyeszinten egy kórházba kell összpontosítani.

Egy jól ellátott kórházra van szükség. A kisebb kórházakat pedig »tisztán« kell tartani, hogy ott biztonságosan lehessen kezelni a nem koronavírus-fertőzött betegeket

– részletezte az igazgató. Hangsúlyozta, elképzelésük szerint a sepsiszentgyörgyi kórházban megoldanak minden koronavírus-fertőzést, hiszen sokkal nagyobb segítség lenne, ha azokat, akiknél fel sem merül a fertőzés gyanúja, elküldhetik Kézdivásárhelyre. Ilyen módon az erőforrásokat is hatékonyabban lehetne összpontosítani.

Mint ismert, tervet készített az egészségügyi minisztérium arról, hogy a koronavírusos betegek, illetve bizonyos krónikus alapbetegségekkel rendelkező fertőzöttek állapotuk súlyosságától függően megyék szerint melyik kórházba kerülnek beutalásra.

{K1}