Miért jelentették be két nap késéssel a háromszéki személy elhalálozását?

Bíró Blanka 2020. április 02., 18:10

Miért fordulhatott elő, hogy noha már hétfő este elhuny egy koronavírussal fertőzött Kovászna megyei személy, halálát csak szerda este jelentették be a hatóságok? – ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója csütörtökön.

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. Archív Fotó: Kocsis B. János

A kórházmenedzser elmondta, területi szinten, központi jóváhagyást kell kérjenek a tájékoztatásra, ezért fordult elő, hogy a hétfőn a kórházban elhunyt koronavírussal is fertőzött betegről nem adhattak ki információt.

{K1}

Másrészt folyamatosan változnak az adatok, amíg a koronavírustesztek eredménye visszaérkezik, növekedhet a fertőzöttek száma. Az igazgató elmondta, a kórházba március 22-én került be az első koronavírussal diagnosztizált beteg, azóta 25 fertőzéses esetet láttak el. „Csütörtök délben egy órakor 19 fertőzött beteg volt a kórházban. Öt gyógyult személyt hazaengedtünk, egy beteg elhunyt” – részletezte.

{A}

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) ugyancsak csütörtök déli jelentése szerint viszont Kovászna megyében 34 konfirmált eset van. Az igazgató szerint az eltérések abból adódnak, hogy a járványhelyzet elején a hat országos ellátóközpont valamelyikébe küldték a fertőzötteket. Ha ezen személyeknek a személyazonossági igazolványában Kovászna megyei cím szerepel, a statisztikákban is Kovászna megyénél jelenik meg.