A sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályának négy alkalmazottja koronavírussal fertőzött

Bíró Blanka 2020. április 02., 17:03

A sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályán dolgozó négy alkalmazott koronavírus-tesztje pozitív lett – jelentette be csütörtökön online sajtótájékoztatón András-Nagy Róbert, az intézmény igazgatója. Az érintett osztályt nem zárták le.

Képünk illusztráció Fotó: Vargyasi Levente

A négy alkalmazott közül csak egy dolgozott az elmúlt napokban, és kevés beteggel érintkezett. Ez a munkatárs jelenleg a sürgősség egyik szobájában van karanténban. A másik három alkalmazott az elmúlt napokban nem járt be munkába, ők otthoni elkülönítésben maradtak, majd kórházba utalják őket. A sürgősség épületét fertőtlenítik, a betegfogadás és -ellátás zajlik.

{A}

Az igazgató elmondta, a Pro Vitam magánlaboratóriummal kötött szerződés alapján elkezdődött a kórházi alkalmazottak koronavírus-tesztelése.

Szerdán az első vonalban dolgozó 58 sürgősségi alkalmazottat tesztelték, közülük került ki a négy pozitív teszteredmény, a többi alkalmazottról kiderült, hogy nem fertőzött.

Elkezdődött a járványtani feltárás. Csütörtökön további 32 kórházi alkalmazottól vettek mintát koronavírus-tesztre. Rosu Mátyás orvosigazgató rámutatott, abban bíztak, hogy naponta száz alkalmazottat tudnak letesztelni, de erre nincs kapacitás, hiszen a közegészségügyi igazgatóság is küld mintákat a laboratóriumba.

{K1}

Nehéz megmondani, hogy az alkalmazottak honnan fertőződtek meg, hiszen az egyik diagnosztizált tíz napja szabadságon van, és mégis pozitív.

Számítottunk rá, hogy a sürgősségen dolgozók megfertőződhetnek, hiszen az első vonalban dolgoznak. Négy napja nagyon sok beteg jelentkezett, akiknek a klinikai tünetei is koronavírus-fertőzésre utaltak. Folyamatosan szigorítjuk a óvintézkedéseket

– mondta a kórházigazgató. Eddig a sepsiszentgyörgyi kórház tizenegy alkalmazottja fertőződött meg koronavírussal.