Megerősítették az első Hargita megyei koronavírus-fertőzést

Székelyhon 2020. április 02., 15:40

Megerősítette az első Hargita megyei koronavírus-fertőzést csütörtöki közleményében a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal. A férfit a székelyudvarhelyi kórházba szállították, jelenleg orvosi felügyelet alatt van.

Képünk illusztráció Fotó: Agerpres/Silviu Matei

Mint tájékoztattak, a fertőzött Franciaországból tért haza március 23-án, ezt követően lakhelyi elkülönítésbe helyezték, szerdán pedig mintát vettek tőle. Csütörtökre a vizsgálatok meg is erősítették, hogy koronavírussal fertőzött.

A férfit a székelyudvarhelyi kórházba szállították, jelenleg orvosi felügyelet alatt van. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság elkezdte a járványtani vizsgálatokat.

Mint arról korábban beszámoltunk, az elhunyt férfi családtagjánál igazolták Hargita megyében a koronavírusos fertőzést Etéden. A szerdán elhunyt férfi az utóbbi időben nem járt külföldön, a fia viszont nemrég tért haza onnan.

{K1}

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal csütörtöki közleményéből az igazolt fertőzés mellett az is kiderült, hogy

ismét növekedett a karanténba helyezett személyek száma a megyében.

A friss adatok szerint 157-en vannak intézményes elkülönítésben, 20-an pedig már elhagyták a karanténközpontokat. A lakhelyi elkülönítésben lévők száma 1713-ra csökkent, 1875-en pedig már elhagyhatták otthonaikat a kéthetes időszak lejártával. A kijelölt karanténközpontokban 582 hely áll a rendelkezésre. A prefektusi hivatal továbbá azt is közölte, hogy szerdán a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság hatvannégy alkalommal, összesen 82 400 lejre bírságolta meg a szabályszegőket a kijárási tilalomra vonatkozó előírások megszegéséért, a Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség pedig nyolc esetben rótt ki pénzbírságot összesen 3200 lej értékben.