Felértékelődött a háztáji kertészkedés

Antal Erika 2020. április 02., 15:17

Az élelmiszerhiánytól való félelem, illetve a járvány megelőzését szolgáló elkülönítés miatt kialakult szabadidő nagyon sok kertes házban élő, vagy erkéllyel rendelkező személyt rávett arra, hogy kertészkedjen.

Akinek nincs kertje, az erkélyen is kertészkedhet. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A háztáji veteményesben, vagy a virágládában megtermesztett fűszernövény, zöldhagyma, vagy akár paradicsom igazi sikerélményt jelent és meghozza a kedvünket, hogy folytassuk ezt a fajta kerti munkát – mondta Sármási-Bocskai János kertészmérnök, aki a Székelyhon érdeklődésére arról beszélt, hogy

a mai tudományos álláspont szerint nem kell a kertet felásni, elég ha a talajt csak meglazítjuk és úgy veteményezünk.

„A termőréteg felül van, a hasznos mikróbák pedig alul. Ha megforgatjuk a talajréteget, akkor ez megváltozik és a növénynek nem tesz jót” – magyarázta a szakember, aki azt javasolja, hogy dughagymával kezdjenek, mert akkor lesz zöldhagymájuk, ha pedig tovább tartják a földben, akkor rendes hagymájuk is. Lehet ültetni sárgarépát is, de azt ritkítani kell és több figyelmet fordítani rá, hogy „piacosabb” legyen, hogy nehogy elvegye a kedvét a kevésbé szép, girbe-görbe zöldség látványa – magyarázta a kertészmérnök.

A legtöbben a fűszernövények termesztésével kezdik a kertészkedést,

cserépben mentát, petrezselymet, lestyánt, bazsalikomot érdemes ültetni, az ablakpárkányon, vagy a teraszon gondozni.

De ugyancsak azoknak javasolt, akik tömbházban laknak és van erkélyük, hogy az 5 literes vizespalackokból készíthetnek veteményest. A műanyag palack száját miután levágtuk, földet teszünk bele és ültethetjük is a paradicsom-, vagy a paprikapalántát. Némi gondozást igényel, de meghálálja, sikerélményt nyújt – hangsúlyozta a szakember.

Aki az udvarán fog hozzá a kertészkedéshez, annak azt javasolja a kertészmérnök, hogy egymás mellé ültessen hagymát és sárgarépát, mert ezek elűzik a kártevőket, egymást „segítik”. Ugyanilyen hatása van a büdöske nevű virágnak is, amelyet szintén érdemes a zöldségek közé ültetni.