Csíkszereda összes lépcsőházát fertőtlenítik, kézfertőtlenítő-adagolókat helyeznek ki

Iszlai Katalin 2020. április 02., 22:18

Elkezdték a tömbházak fertőtlenítését és a kézfertőtlenítő-adagolók kihelyezését Csíkszeredában. A tervek szerint a város 572 lépcsőházát hetente kétszer fogják fertőtleníteni, és a készletek feltöltése után valamennyi épületbe adagolókat helyeznek ki.

Fertőtlenítés az egyik Csíkszeredai tömbházban. Az összes sorra kerül hetente kétszer Fotó: Pinti Attila

A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében kiadott legújabb katonai rendelet előírásai szerint az önkormányzatoknak fertőtleníteniük kell a lépcsőházakat és kézfertőtlenítő-adagolókat kell kihelyezniük ezekben. Az ennek megfelelő intézkedésekről Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester számolt be egy korábbi videóüzenetben és csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

{A}

Kézfertőtlenítőket helyeznek ki

Mint mondta, az előírásoknak a készlethiány miatt nehéz eleget tenni. A városban található összes adagolót megvásárolták az elmúlt napokban, de ez még így is csak töredéke a szükséges mennyiségnek:

572 lépcsőház található Csíkszeredában, adagolóból viszont mindössze 72-t sikerült beszerezniük.

Fotó: Pinti Attila

Ezért első körben a több lakóval rendelkező tömbházakban láttak hozzá a kézfertőtlenítő-adagolók felszereléséhez, ami a nyolcemeletes vagy annál is magasabb épületeket jelenti. Ráduly azt is elárulta, hogy sikerült újabb adag felszerelést rendelniük, a tervek szerint pénteken újabb 500 adagoló érkezik a városba, ami már elegendő a teljes város lefedéséhez. 

Az adagolók újratöltése a lakótársulások feladata lesz.

Fertőtlenítik a tömbházakat

A lépcsőházak fertőtlenítésével kapcsolatosan a polgármester elmondta, hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön fogják ezt elvégezni, külön figyelmet fordítva a forgalmasabb részekre, mint például a bejáratok vagy a felvonók. Csütörtökön el is kezdték a munkálatokat, Ráduly elmondása szerint

a héten élesített, sürgősségi helyzetekre vonatkozó városfelosztás során 13 övezetet különítettek el, ezek közül kilencben kezdődött el a fertőtlenítés.

Ezek a Kalász lakótelep, a Nagyrét utca, a Szív utca és a Fűzfa lakótelep, a Jégpálya és az Állomás negyed, a központ, a Tudor lakótelep, a Müller László utca, a Pacsirta sétány, illetve a Lendület sétány és a Fenyő utca.

A kilenc övezetben található 572 tömbház egyszeri fertőtlenítése 45 ezer lejbe kerül.

Fotó: Pinti Attila

A csütörtökön elkezdett első fertőtlenítési körrel Ráduly reményei szerint pénteken végeznek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakók a fertőtlenítést követő két órában lehetőleg ne hagyják el otthonaikat. A fertőtlenítésnek egyébként nincs előre meghatározott menetrendje, de tartják a kapcsolatot a lakástulajdonosi társulásokkal és folyamatosan egyeztetnek a gördülékeny munkavégzés érdekében.

További intézkedések

Ráduly a sajtótájékoztató második felében arról is beszélt, hogy

Csíkszeredában továbbra sincs tudomásuk igazolt koronavírusos betegről, a városban továbbá 31 személy tartózkodik intézményes karanténban és 184 házi elkülönítésben.

Fotó: Pinti Attila

Emellett a helyi katasztrófavédelmi bizottság csütörtöki ülésén hozott döntésekről is beszélt. Ezek közé tartozik például, hogy további 7 lélegeztetőgép beszerzését tervezik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára.

A tavaszi idényzöldségek árusítására lehetőséget biztosítanak a Hargita megyei termelőknek a promenádon egy átmeneti piac létrehozásával, amely hétfőtől péntekig 11 és 18 óra között tart majd nyitva.

A Fészek kiskereskedelmi központban továbbá újabb kereskedelmi egység kapott engedélyt a megnyitásra, mégpedig a Zoo Center nevű kisállatbolt.