Kieső és feljutó nélkül, tizennyolcas lehet az 1. Liga

Józsa Csongor 2020. április 02., 12:50

Négy csapatot küldhet az élvonalba a másodosztály mezőnye – jelenleg ezen tervezetet látja a befutónak az a csoport, amelyik a román labdarúgó-bajnokságok további kimenetelén dolgozik. Egyben azt is jelentené, hogy nem lesz kieső a 2. Ligából.

Az aradiak jövőre az élvonalban játszhatnának Fotó: Gábos Albin

A bajnokságok felfüggesztését követően a Professzionális Liga (LPF) és a klubcsapatok képviselői egy közös csoportot hoztak létre. Ők naponta egyeztetnek, vizsgálják, hogy az adott helyzetben mi lehet a megfelelő lebonyolítás a fennmaradó mérkőzésekkel kapcsolatosan.

A jelenlegi álláspontról Cristian Bivolaru, az élvonalban szereplő Konstancai Viitorul ügyvezető igazgatója számolt be a Pro X tévétársaságnak. Nagyon úgy fest, hogy az idei kiírást már nem tudják végig vinni, így az 1. Ligából nem esik ki egyetlen együttes sem, a másodosztályból pedig feljut négy, a soron következő szezonban tizennyolc klub vághat neki a pontgyűjtésnek.

„A tizennyolcas mezőny a jelenlegi állapotok szerint a legvalószínűbb. A kis csapatunk napi szinten tartja a kapcsolatot, tárgyalunk a felvetett gondolatmenetek kapcsán, három forgatókönyvet készítettünk el. Az optimista szerint a bajnokság minden szinten véget tud érni, azaz a fennmaradó találkozókat mindenki lejátssza. A reálisabb szerint pár mérkőzés mind a pontvadászatban, mind a kupában lemehet, egy sűrített versenynaptár alapján.

Míg a pesszimista álláspont alapján nem lesz egy összecsapás sem ebben a kiírásban

– vázolta fel a tengerpartiak vezetője.

Előzően a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) két időpontot jelölt meg a 2. Liga folytatására: május 16-át és június 13-át. Az előző dátumon nehezen elképzelhető, hogy újból elrajtoljon a másodosztály, valószínű, hogy a szükségállapotot meghosszabbítja a kormány – így a bajnokságok is felfüggesztve maradnak azon időszak alatt.

A másodosztály jelenlegi rangsora alapján az első négy helyen az Aradi UTA, a CS Mioveni, a Turris Turnu Măgurele és az FC Argeș tartózkodik, ugyanakkor, ha nem esik ki egyetlen alakulat sem, akkor az FK Csíkszereda jövőre is ezen a szinten maradhat, a pontvadászat félbeszakadásakor ugyanis a kiesést jelentő tizenhetedik helyen állt.