Koronavírus-fertőzés miatt vizsgálódnak Etéden

Székelyhon 2020. április 02., 10:01

Elhunyt férfi családtagjánál igazolták Hargita megyében a koronavírusos fertőzést – érkezett a hír több forrásból is, hivatalos bejelentés azonban nincs.

Etédi utcakép. Úgy tudjuk, hogy itt halt meg az első Hargita megyei koronavírus-fertőzött. Archív Fotó: Beliczay László

15.45 – Megerősítette az első Hargita megyei koronavírus-fertőzést csütörtöki közleményében a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal. A férfit a székelyudvarhelyi kórházba szállították, jelenleg orvosi felügyelet alatt van.

10.40 – Nem csodálkozunk a helyzeten, mert az elmúlt időszakban 40–50-en tértek haza külföldről – mondta érdeklődésünkre Tiboldi Elek etédi alpolgármester. A község irányításával megbízott településvezetőtől megtudtuk,

a hazatértek házi elkülönítésben voltak ugyan, ezt azonban nem igazán tartották be.

A szerdán elhunyt férfi az utóbbi időben nem járt külföldön, a fia viszont nemrég tért haza. Információink szerint az utóbbinál mutatták ki a fertőzést, már kórházba is szállították. A házukat a rendőrök kordonnal kerítették el, a hatóságok igyekeznek felderíteni mindazokat, akikkel a család kapcsolatba kerülhetett.

A haláleset kapcsán azért is aggódott a falu, hogy a gyászoló család a hagyományaikhoz híven nagyszabású temetést fog szervezni

– mondta Tiboldi Elek. A fertőzés visszaigazolása miatt ez most már teljesen kizárt, tette hozzá.

10.00 – A nyilatkozati tilalomra hivatkozó intézmények egyelőre elzárkóznak bármilyen információ megosztásától. Saját forrásainkból annyit tudunk, hogy Udvarhelyszéken, egy etédi családot ért a tragédia.

Egy középkorú, nyilvántartott krónikus beteg férfi hunyt el, aki a külföldről hazatérő családtagja miatt házi elkülönítésben volt.

A férfi szerdán halt meg, a hazatérő családtagján igazolták a fertőzést. Egyelőre nem tudni, hogy az elhunyton végeztek-e tesztet. Úgy tudjuk, a hatóságok megkezdték a járványtani vizsgálatot, ennek része a kontaktkutatás is.

Etéd alpolgármestere szerint a koronavírusos fiatal férfit meg is bírságolták korábban, mert nem tartotta be a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó szabályokat.

{A}