Kiderült, milyen szerepet szánnak a székelyudvarhelyi kórháznak a járvány ideje alatt

Széchely István 2020. április 01., 22:30

Többféleképpen is értelmezhető a kórházak besorolására és a koronavírusos betegek ellátására vonatkozó egészségügyi minisztériumi rendelet, ezért Székelyudvarhelyen Hargita megye prefektusától kértek tájékoztatást szerdán. 

Fotó: Barabás Ákos

Székelyudvarhelyen tartott megbeszélést Ion Proca, Hargita megye prefektusa, Gálfi Árpád polgármester, valamint Lukács Antal, a városi kórház főigazgatója szerdán, hogy a kedden megjelent egészségügyi minisztériumi rendeletről egyeztessenek, amely az ország minden megyéje esetében meghatározza az egyes kórházak szerepét a koronavírus-járvány idejére. Az egyeztetésre azért volt szükség, mert kérdések merültek fel a rendelet értelmezésével kapcsolatban.

{K1}

Háttérkórház

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala a honlapján kedden este arról adott ki tájékoztatást, hogy a rendelet értelmében a székelyudvarhelyi kórház úgynevezett háttérkórház lesz, és a megyei egészségügyi igazgatóság és a város vezetése között lezajlott egyeztetés értelmében ez azt jelenti, hogy „azokat a Hargita megyei betegeket fogja majd ellátni a székelyudvarhelyi városi kórház, akik a SARS-CoV-2 fertőzés mellett más betegségekben is szenvednek, és emiatt kórházi ellátásra szorulnak, vagy fertőzöttek, és gyógyulásuk ideje alatt kell gyermeket világra hozniuk. A csak Covid 19-ben szenvedőket a korábbi rendelkezések következtében a már kiürített fertőzőosztályokon fogják kezelni” – írták a tájékoztatásban.

Eltérő értelmezések

Azzal kapcsolatban viszont eltértek az értelmezések, hogy a fertőző betegségeket kezelő kórházi osztályokon kívüli részlegeken egyszerre kell-e megkezdeni a beutalásokat az úgynevezett első és másodvonalbeli kórházakban, vagy az első vonalbeli megtelése után kezdődik el a másodikban. Mint arról Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza szóvivője portálunkat tájékoztatta, Székelyudvarhely jegyzője, más jegyzőkhöz hasonlóan úgy értelmezte a rendeletet, hogy

a fertőzőosztállyal rendelkező kórházak (Hargita megyében ilyen a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi) kezelik a koronavírusos betegeket, „a háttérkórházak pedig tulajdonképpen a második vonalban lévő kórházak, amelyek akkor lépnek be a járvány kezelésébe, amikor az első vonalbeli kórházak megteltek”.

Elosztás

A felmerült kérdések tisztázása érdekében egyeztettek Hargita megye prefektusával. A helyes értelmezés szerint,

ha megjelenik a megyében a fertőzés, a csak koronavírusos betegeket a megye azon kórházaiban kezelik majd, amelyeknek van fertőző betegeket kezelő részlege.

Azok a Hargita megyei vírusfertőzöttek viszont, akiknek valamilyen alapbetegségük miatt más szakorvos ellátására is szüksége van, mind a székelyudvarhelyi kórházba kerülnek. Amint egy ilyen beteg kerül bármelyik osztályra, arra a részlegre a továbbiakban nem utalnak be nem koronavírusos beteget, és a más betegségekben szenvedő, ellátásra szoruló udvarhelyszéki betegeket is a csíkszeredai kórházban kezelik majd – tájékoztatott az egyeztetés után Zörgő Noémi.

{A}

A magyarázat erre az, hogy a bizonyítottan fertőzött betegek ne kerüljenek egy osztályra nem fertőzött, de más betegség miatt bennfekvő páciensekkel – válaszolta kérdésünkre. Érdeklődésünkre azt is közölte, a székelyudvarhelyi kórház felkészült erre a helyzetre, közvetlen beszerzések által és adományokból folyamatosan érkeznek a különféle védőfelszerelések és gépek a kórházba.

A járványügyi hatóságok azért jelölték ki a koronavírusos, de más alapbetegségben is szenvedő páciensek kezelésére a municípiumi kórházakat – és nem a nagyobb kapacitással rendelkező megyei kórházakat –, mert arra számítanak, hogy kevesebb lesz a kórházakban a más betegséggel is rendelkező vírusfertőzött, mint azok, akik csak alapbetegségük miatt szorulnak kórházi kezelésre

– erősítette meg Zörgő Noémi.

„Az a logikája, hogy a nagy kórház, ahol nagyobb az ágyszám, több az erőforrás, az lássa el a nem fertőzött betegek kezelését, a fertőzött beteg pedig jól elkülönítve legyen, véletlenül se kerüljön olyan helyzetbe, hogy továbbfertőzzön” – fogalmazott.

A kedden felröppent híresztelésekkel kapcsolatban ugyanakkor ismételten hangsúlyozta a városházi szóvivő, hogy mindez csakis a majdani Hargita megyei koronavírusos betegek ellátásáról szól,

az fel sem merült, hogy más megyékből kerülnének koronavírusos betegek Hargita megyei kórházakba.