Egy hónap sem kell, és megnövekednek a medvekárok a populáció túlszaporodása miatt

Fülöp-Székely Botond 2020. április 05., 17:22

Gyergyó-, Csík- és Udvarhelyszéken is aktívak már a medvék – van olyan település is, ahol háziállatokra támadtak, de egyelőre ez nem jellemző. A vadásztársulatok vezetői szerint a későbbiekben azonban a tavalyinál is több probléma lesz.

Vadkamerával fényképezték le a medvéket Fotó: Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület

Vadászterületükön jól megfigyelhető, hogy már aktívak a medvék – jelentette ki a Székelyhonnak Gábor László, a Gyergyószentmiklósi Vadgazdálkodási Egyesület vezetője. Mint mondta,

a medvék ilyenkor még rendszerint a természetes élőhelyükön maradnak, és gyökerekkel, illetve az erdőben fellelhető makkal táplálkoznak, így próbálva rendbe hozni az emésztőrendszerüket a téli álom után.

A jövőt ugyanakkor vészjóslóan látja az igazgató, hiszen szerinte még egy hónap sem kell, és nagyon megnövekednek a medvekárok a populáció jelentős túlszaporodása miatt.

Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója portálunknak elmondta, hogy rengeteg medvét látni a területeiken lévő etetőknél, úgyhogy most már azok a nagyvadak is aktívak, amelyek aludtak téli álmot. Noha egyelőre nem tudnak sok káresetről,

nemrég garázdálkodott egy bocsos anyamedve Szombatfalván, ahol három kecskéjét is elpusztította egy gazdának.

A vadásztársulat egyelőre csapdával igyekszik befogni a nagyvadakat, amelyekről vadkamerás felvételeket is készítettek. Az igazgató szerint egyébként két hét sem kell, és sok vadkár lesz Udvarhelyszéken. Jó tanácsként azt javasolja, a gazdák mindenképp készítsenek fényképeket az őket ért kárról, hiszen a jelenlegi járványügyi helyzet miatt előfordulhat, hogy csak több nap múlva érnek a helyszínre a szakemberek.

Jelenleg az általunk kihelyezett ételszóróknál táplálkoznak a medvék, olyan etető is van, ahová hat-hét nagyvad is eljár

– magyarázta Bencze István, a Csíkszeredai Sporthorgász- és Vadászegyesület vezetője.

Fotó: Bodó Előd Barna

Mindemellett ellenőrzéseik során számtalan lábnyomot találtak. A vadászok ugyanis megkezdték a vadszámlálást, hogy pontos adatokkal tudjanak szolgálni, amennyiben kérik ezt a környezetvédelmi minisztériumtól. Arra is kitért, hogy egyelőre nem érkezett hozzájuk kárjelentés a nagyvadakkal kapcsolatban. Ez amiatt is lehet, hogy egyelőre nincsenek a legelőkön a háziállatok, de a falvak környékén is csak most indulnak a tavaszi munkálatok, így ott sem találnak ennivalót.