Felfüggesztik az esketést Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2020. április 01., 17:47

A szükségállapot ideje alatt Sepsiszentgyörgyön nem köttethetnek új házasságok, és változik a halotti bizonyítványok kiállításának folyamata. Az intézkedés április elsejétől, azaz szerdától lépett érvénybe – tájékoztat az önkormányzat sajtóirodája.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A Kovászna Megyei Személynyilvántartó Közszolgálat által közölt információk szerint az eredeti halotti bizonyítványokat a járvány okozta helyzet lejárta után vehetik majd át a hozzátartozók.

A szükségállapot végéig a dokumentumok kiállításának folyamata a következőképpen alakul: a halált megállapító orvos legtöbb három napon belül elektronikusan elküldi a polgármesteri hivatal személyi nyilvántartó osztályának a szükséges orvosi papírokat és a személyi igazolvány másolatát, ebben az esetben nem lesz szükség a keresztlevélre és a házassági okiratra. Az anyakönyvi hivatal munkatársai visszaküldik elektronikusan az orvosnak az elhalálozási igazolást, az orvos juttatja ezt majd el a hozzátartozóknak, ugyanakkor tájékoztatja a családtagokat, hogy az eredeti halotti bizonyítványt a szükségállapot lejárta után legtöbb 30 napon belül lehet majd átvenni az anyakönyvi hivatalból.