Mexikóból vásároltak lélegeztetőgépeket a székelyudvarhelyi kórháznak

Kovács Eszter 2020. április 01., 15:52

Helyi vállalkozók kezdeményezésére vásároltak három lélegeztetőgépet a székelyudvarhelyi városi kórház javára: a berendezések szerdán érkeztek meg Mexikóból.

Vállalkozó összefogásnak köszönhetően jutott új lélegeztetőgépekhez a székelyudvarhelyi kórház. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Bartók Sándor vállalkozó, a Szent Pio Alapítvány alapítójának kezdeményezésére egy nap alatt közel másfél millió lej gyűlt össze a szervezet bankszámlájára:

a székelyudvarhelyi vállalkozók lélegeztetőgépek és más orvosi eszközök beszerzését támogatták.

Példátlan összefogásnak nevezte a vállalkozók magatartását Gálfi Árpád: Székelyudvarhely polgármestere és a kezdeményezők szerdán délután adták át a berendezéseket a városi kórháznak.

Óriási erőfeszítésre, világszintű kapcsolatok kihasználására volt szükség a gépek megvásárlásához és leszállításához, most, amikor export-tiltások, határlezárások között nehéz bármilyen orvosi eszközt beszerezni

– hangsúlyozta a városvezető. Hozzátette: az említett vállalkozók mellette Hargita Megye Tanácsa 500 ezer lejjel támogatta a székelyudvarhelyi kórházat, egy székelykeresztúri vállalkozó egy lélegeztetőgépet adományozott az intézménynek, a Rotary Club székelyudvarhelyi szervezete további két gépet rendelt meg a kórház javára, illetve a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által szervezett gyűjtésből

számos más kisebb orvosi eszközt tudnak majd vásárolni.

„A városi költségvetésből is elkülönítettünk pénzeket a kórház javára, de a közbeszerzési procedúrák miatt képtelenek lettünk volna ilyen gyorsan eredményt elérni” – magyarázta az elöljáró, ismételten köszönetét fejezve ki a támogatóknak.

Bartók Sándor fontosnak tartotta megjegyezni: a székelyudvarhelyi vállalkozói szférának még vannak anyagi lehetőségei, a továbbiakban is szeretnének segíteni a város egészségügyi intézményének.

A három légeztetőgép megvásárlását és szállítását Hajdó Csaba önkormányzati képviselő és az általa vezetett farkaslaki ALT Technologies Transylvania Kft. mexikói leányvállalata, illetve a polgármesteri kabinet mellett működő válságstáb bonyolította le.

Sokat elmond a székelyudvarhelyi vállalkozások hozzáállásáról az, hogy csupán egy nap alatt gyűlt össze több mint egy millió lej. Ilyen körülmények között ilyen operativitásra van szükség

– hangsúlyozta Hajdó.

Az eseményen részt vett Lukács Antal, a városi kórház menedzsere is, aki ismételten köszönetét fejezte ki a támogatóknak, megjegyezvén:

a kórház maga is eszközbeszerzéseket folytat ebben az időszakban.

Egyébként a székelyudvarhelyi kórháznak eddig összesen hat lélegeztető- és 10 lélegeztetőgépként is használható altatógépe volt, a mostani felajánlásokkal húszra nőtt a rendelkezésre álló berendezések száma.