Költségvetést módosított a Maros megyei tanács a kórházak javára

Antal Erika 2020. április 01., 13:06

A Maros megyei önkormányzat költségvetés-módosítást hajtott végre azzal a céllal, hogy támogassa az egészségügyi intézményeket, különös figyelemmel a koronavírus-járvány megfékezésére.

Péter Ferenc: a kórházak működésére, a betegek kezelésére kell összpontosítani most Fotó: Haáz Vince

Ennek alapján a Maros Megyei Klinikai Kórház egymillió lejt, a dicsőszentmártoni Gheorghe Marinescu Kórház pedig 300 ezer lejt kapott fertőtlenítőszerek és védőfelszerelések vásárlására, hogy kiegészítsék a jelenlegi készleteiket. Ugyanakkor a Maros Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság is kapott 500 ezer lejt higiéniai és egészségügyi termékek, valamint gyógyszerek vásárlására.

A megyei önkormányzat a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséget is segíti a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben, a felügyelőség számára két professzionális fertőtlenítő berendezést vásárolnak, illetve fertőtlenítőszereket 48 ezer lej értékben.

Amint Péter Ferenc tanácselnök fogalmazott, „a továbbiakban is minden szükséges anyagi támogatást megadunk a kórházainknak ahhoz, hogy védjük az egészségügyi személyzetet. Az egészség jelenti most számunkra a fő prioritást.”

A Maros megyei önkormányzat két héttel korábban 2,7 millió lejt utalt a Maros Megyei Klinikai Kórház számára, hogy a kórház olyan orvosi berendezéseket, gépeket vásároljon, amelyek nélkülözhetetlenek a koronavírusos betegek kezelésében, most pedig újabb 1,9 millió lejt hagyott jóvá, hogy a kórházaknak jusson pénz a legszükségesebbek beszerzésére – hangsúlyozta Péter Ferenc tanácselnök.

{A}

Szintén a koronavírus-járvány megfékezését, a betegek ellátása érdekét szolgálja az is, hogy a Maros megyei önkormányzat átcsoportosította az erőforrásait, megvonva a támogatást azoktól a kulturális és sportrendezvényektől, amelyekre korábban együttműködési szerződést kötött és anyagi támogatást hagyott jóvá.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel idén törölni fogja azokat a pályázati kiírásokat, amelyeket a civil szervezetek és egyházak számára hirdetett meg kulturális, sport-, ifjúsági és egyházi projektek támogatására, hogy az így felszabaduló összegeket a koronavírus-járvány kapcsán felmerülő intézkedésekre, beruházásokra fordíthassa.

A szociális tevékenységekre vonatkozó pályázati kiírás viszont aktív marad. A szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek 800 ezer lej vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.