Meghatározták a kórházak szerepét a járvány idejére

Széchely István 2020. március 31., 22:02

Tervet készített az egészségügyi minisztérium arról, hogy a koronavírusos betegek, illetve bizonyos krónikus alapbetegségekkel rendelkező fertőzöttek állapotuk súlyosságától függően megyék szerint melyik kórházba kerülnek beutalásra.

Fotó: Milik Szilárd Zsolt

A koronavírusos betegek ellátására vonatkozóan három kategóriába sorolja a kórházakat az egészségügyi miniszteri rendelet:

  • igazolt koronavírusos betegeket ellátó kórház (Spital suport pacienți COVID-19 pozitiv);
  • koronavírusos várandós nők ellátását végző szülészet (Maternitate COVID-19 pozitiv);
  • koronavírusos, vesedialízisre szoruló betegek ellátását végző központ (Unitate dializă pacienți COVID-19).

Az országos terv szerint a megyék többségében valamelyik municípiumi kórházat jelölték ki a koronavírusos betegek ellátására, de némelyik esetében a megyei sürgősségi kórház egyik külső egységében végzik ezt, máshol – például az egyetemi központokban – több kórházat is kijelöltek erre a feladatra.

Hargita megyében az igazolt koronavírusos betegeket ellátó kórház, valamint a koronavírusos várandós nők ellátását végző szülészet kategóriájában egyaránt a Székelyudvarhelyi Városi Kórház szerepel.

A koronavírusos, vesedialízisre szoruló betegek ellátását végző központ kategóriában a megye összes vesedialízis-központja szerepel, kijelölt központként ugyancsak a székelyudvarhelyi kórházat,

a súlyos, illetve kritikus esetek ellátását végző kórházként pedig a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat jelölték meg.

Maros megye esetében az első kategóriában a Maros Megyei Klinikai Kórház, a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház csecsemősebészeti épületszárnya és a Segesvári Városi Kórház tüdőgyógyászati osztálya szerepel. A második kategóriába a Maros Megyei Klinikai Kórház, illetve a Marosvásárhelyi Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház csecsemősebészeti épületszárnya van besorolva. A harmadik kategóriában az összes dialízisközpont szerepel, a súlyos és kritikus esetek kezelésére pedig a Maros Megyei Sürgősségi Kórház van kijelölve.

Kovászna megyében a Kézdivásárhelyi Városi Kórház szerepel az igazolt koronavírusos betegeket ellátó kórház kategóriában, és ugyancsak ez a kórház van megjelölve a koronavírusos várandós nők ellátását végző szülészet besorolásnál. A koronavírusos, vesedialízisre szoruló betegek ellátását végző központ besorolásnál a sepsiszentgyörgyi Avitum vesedialízis-központ van megjelölve, a súlyos és kritikus esetek ellátására pedig a Sepsiszentgyörgyi Megyei Sürgősségi Kórház.