Szünetel a területalapú támogatásra benyújtott kérések fogadása

Fülöp-Székely Botond 2020. április 01., 09:08

Noha a jelenlegi járványügyi helyzet miatt nincs lehetőség a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez tartozó támogatási kérések leadására, az intézmény munkatársai továbbra is egyeztetnek a gazdákkal. 

Nem egyszerű a helyzet. Az előkészületekkel dolgoznak az APIA munkatársai Fotó: Varga György/MTI

„A járványügyi helyzetre való tekintettel mi dolgozunk ugyan, de nem olyan intenzitással, mint korábban, hiszen például nincs ügyfélfogadás. Utóbbi miatt lehetetlenné válik a gazdákkal való személyes találkozás, ami maga után vonja azt is, hogy a gazdák nem tudják leadni a támogatási kéréseiket” – fejtette ki portálunknak Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója. Mint mondta, hivatalosan meghosszabbították ugyan a szubvenciók igénylési határidejét, de a konkrét dátum nem jelent semmit, hiszen az addig tolódik majd, amíg elmúlik a koronavírus miatti veszély.

Próbálnak haladni

Az APIA munkatársai napi szinten telefonon és interneten keresztül egyeztetnek a gazdákkal a területalapú szubvenciókról. Akik esetében ez lehetséges – rendelkeznek a megfelelő technikai felszerelésekkel, okmányokkal, esetleg nem szeretnének semmiben változtatni tavalyhoz képest –, igyekeznek olyan szinten kitölteni a támogatási kéréseket, hogy amint az országos sürgősségi helyzet lejár, már csak be kell menjenek az APIA irodába aláírni a dokumentumokat.

Nem egyszerű a helyzet, hiszen a különböző hivatalok munkája is korlátozva van, így nehézkes az igényelt dokumentumok beszerzése, földügyekben pedig amúgy is rendszerint vannak bonyodalmak.

Arra is kitért Haschi, hogy ettől függetlenül naponta ötszáz kérést töltenek ki a korábban említett módon. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, a kialakult helyzet ellenére senki sem fog lemaradni a támogatásokról, hiszen mindenkinek lesz lehetősége leadni a kérését, amint a járványügyi helyzet megszűnik és lesz lehetőség a személyes kapcsolatteremtésre.

Fotó: Pinti Attila

Szomorúan tapasztalta Haschi András, hogy egyes gazdák ismét tarlóégetéseket végeznek. Az igazgató emlékeztetett, ennek ellenőrzését jelenleg is prioritásként kezelik. Mindemellett tudni kell, hogy a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség is jelenti nekik az említett tűzeseteket. Hangsúlyozta,

tarlóégetések esetén száz százalékosan meg fogják vonni a támogatást az érintett gazdáktól.