Nagyon megugrott az otthoni elkülönítésben levők száma Maros megyében

Simon Virág 2020. március 31., 18:31

Egy nap alatt 1200 személlyel nőtt Maros megyében az otthoni elkülönítésben levő személyek száma, a keddi, 13 órás jelentés szerint elérve az 5609-et.

Rendőrök és katonák járőröznek az utcákon Fotó: Haáz Vince

Egy személyt „kaptak el”, hogy nem tartotta be az otthoni elkülönítést, így átkerült intézményesített karanténba. Maros megye területén 328 személy kell otthonától távol, az erre kijelölt helyen 14 napot töltsön, számuk az elmúlt 24 óra alatt 33-mal nőtt. A fertőző betegségek klinikáján jelenleg 47 személyt kezelnek (kettővel többet, mint hétfőn), nem tudni, hogy közülük hányan fertőzöttek és hányan várják a teszteredményeiket. Mint ismert

a hét elejétől Maros megyéből már nem szállítják Kolozsvárra a koronavírussal fertőzött betegeket, hanem helyben kezelik, tartják felügyelet alatt őket.

Mara Toganel prefektus újabb rendeletet adott ki, amely értelmében minden polgármesteri hivatal össze kell írja hozzá tartozó településen élő, 65 évnél idősebb, hozzátartozó nélküli személyt, és számukra ki kell váltsák a létfontosságú gyógyszereket. Ezzel az intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy az idős személyek minél kevesebbet tartózkodjanak az utcán, tereken, ne kelljen a gyógyszertárba és a háziorvoshoz menjenek.

A Maros megyei rendőrök továbbra is nagyszámúban ellenőrzik azokat, akik éjszaka vagy nappal az utcán vannak. Az elmúlt 24 órában 270 rendfenntartó teljesített szolgálatot az utcákon, 360 autót állítottak meg és 1600 személyt igazoltattak. A kirótt büntetések összértéke elérte a 362 ezer lejt.