A szülészet-nőgyógyászat is „takaréklángon” működik

Hajnal Csilla 2020. március 31., 15:46

Szabó Béla orvosprofesszor, a marosvásárhelyi kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának vezetője hétfőn online videokonferencia keretében beszélt az érdeklődőknek arról, hogy milyen lehetőségek vannak jelenleg a kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán.

A professzor szerint semmi nem támasztja alá, hogy nehezíti a vírus megjelenése a terhességet vagy a szülést, de még mindig jobb lemondani egy időszakos vizsgálatot, mint kitenni magunkat a fertőzés veszélyének. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A Marosvásárhelyiek.ro szervezésében zajlott videokonferencián Szabó Béla szülész-nőgyógyász szakorvos kifejtette, a kórház nőgyógyászati részén nagymértékben lecsökkentettek minden tevékenységet, hiszen a katonai rendelet is kimondja,

újra kell programálni minden olyan műtétet, amely várhat harminc napot, csak a sürgősségi műtéteket végzik el

– mondta a szülészet-nőgyógyászat vezetője. Hozzátéve, az onkológiai műtéteknél lehet, hogy tesznek kivételeket, mert vannak esetek, amelyek nem tűrnek halasztást, de a meddőséggel kapcsolatos kezelésekre, beavatkozásokra most nincs lehetőség.

Az utolsó hetekkel van a gond

Az időszakos konzultációk esetében nem tragédia, ha két héttel tolódik a vizsgálat, a terhesség utolsó heteinek felügyeletével van a legnagyobb gond – fejtette ki az orvos. „Az utolsó hetekben ajánlott gyakori magzatiállapot-diagnosztikát végezni, de jelenleg erre nincs esély, csak ha gond van a terhességgel. A statisztikák szerint a terhességek egy százalékánál szokott magzati halál megtörténni, és a rendszeres felügyelettel próbáljuk ezt 0,3 százalékra csökkenteni, erre most nincs lehetőség.

Napi beutalásokkal a járóbeteg-rendelőkben végeztük eddig a kardiotopográfiás vizsgálatokat, de erre most nincs esély.

Az első rendeletek hagytak olyan kiskaput, amely megengedte az időszakos vizsgalatokat, de a következő rendelet már szigorított ezen” – magyarázta a jelenlegi helyzetet Szabó Béla. Hozzátéve, még várnak, de bizonyára lesznek olyan páciensek, ahol az időszakos vizsgálat nem tűr halasztást, és őket megvizsgálják, de ez korlátolt páciensszámot jelent.

A poliklinika is „takaréklángon” működik, itt is csak sürgősségi eseteket, betegszabadságos ügyintézést vagy ideiglenes ellenőrzéseket lehet elvégezni. Azaz

a poliklinikán továbbra is meg lehet ejteni az időszakos rendelést, csak szigorítottak a bejutáson, át kell menni az erre a célra felállított ellenőrző sátron

– mondta az orvos. „Egy kezdődő terhességnél nem tudok olyan problémát, ami nem tűr két hét halasztást, nyilvánvaló, ha vérzik a terhes, akkor az már sürgősségi eset, és neki a sürgősségi szolgálatra kell mennie” – mondta Szabó Béla.

Minimális terhességkövetésre sincs lehetőség ebben az esetben,

mert kell egy találkozó ahhoz, hogy az orvos egy felelősségteljes véleményt mondjon. Telefonon csak azt tudja elmondani, ha nagy baj van, akkor a kismamának sürgősségre kell mennie – tette hozzá a szülész-nőgyógyász.

Nincs előnye a császármetszésnek

Felmerült a kérdés, hogy egy fertőzött anya esetén a hüvelyi szülést vagy a császármetszés ajánlott annak érdekében, hogy a csecsemő ne fertőződjön meg. Szabó Béla elmagyarázta, semmi olyan tényezőt nem lehet felmutatni, ami bizonyítja, hogy a fertőzött anyánál a császármetszésnek előnye lenne, nincs adat arról sem, hogy hogyan fertőződik jobban a baba, hüvelyi szüléssel vagy császármetszés alatt. Megfelelő protokoll van ehhez mindenhol, abban az is le van szabályozva, hogy milyen súlyos légzési problémája kell legyen az anyának, hogy császármetszést végezzenek, de

bakteriális tüdőgyulladás esetén is császármetszésre kerül egy ilyen páciens.

A osztályvezető főorvos reméli, hogy minél később fog sor kerülni arra, hogy a szülészet karantén alá kerüljön, de mint elmondta, vannak forgatókönyvek erre az esetre is.

Szabó Béla Fotó: Haáz Vince

„Ha kimutatott fertőzött betegről van szó Marosvásárhelyen, akkor a kettes számú szülészetre kell mennie szülni, mert annak a kórháznak a struktúrájában található a fertőző, ez a szülészet jelenti az első vonalbeli szintet, és ezt a betegeknek is meg kell érteniük. A betegnek is megfelelő ellátást kell tudni biztosítani, és védeni kell az egészségeseket is” – mondta az orvos. Hozzátette, van elszigetelési lehetőség az új kórházban is, de

jó lenne, ha a nagy kórház épülete lenne a legutolsó, amely „elesik ebben a küzdelemben”,

mert sok olyan csúcsszolgáltatás működik ott – például a kardiológián – amelyeket ha le kell zárniuk, nem lesz hová menni azoknak a pácienseknek, akik eddig igényelték ezeket a szolgáltatásokat. Ezért azt tanácsolta vidéken dolgozó kollégáinak is, ha jó állapotban van egy fertőzött nő, szüljön ott, hogy csökkentsék a fertőzés esélyét, ugyanis a marosvásárhelyi szülészet át tudja venni egy vidéki kórház munkáját, ahol napjára egy, vagy másfél szülés jut, de fordított esetben a vidéki kórházak nem tudják átvenni az ő munkájukat, ha baj van.

Nincs bizonyíték a terhességi komplikációra

A hallgatók többek között a terhességi cukorbetegség és a vírus közötti esetleges összefüggésekre is kíváncsiak voltak, de Szabó Béla kifejtette, jelenleg nincs megfelelő adat erre nézve, és

az eddigi megfigyelések alapján úgy néz ki, a terhességben nem jelent plusz kockázatot a vírus lefolyása,

de még nincs minden betegségre külön lebontva a tudományos igazolás.

A koraszülésekre reflektálva az orvos kifejtette, a tudományos cikkekből az derül ki, hogy talán kicsivel több a koraszülés a megfigyelések alapján, de a tudományos adatokra még várni kell, most csak a megfigyelések zajlanak, utólagosan kell ezt majd tudományosan is bizonyítani.

Szabó Béla a kínai szakorvosi véleményekre alapozva nem tanácsolja, hogy az immunrendszer túl erős legyen. A vuháni intenzív terápiás orvos nyilatkozata szerint a C-vitamin kis, azaz 20–30 milliliteres adagokban segít, de nagyobb adagokban veszélyes.

Úgy néz ki, hogy az immunrendszer ellenállóképessége az, ami megöli a beteget.

Ha nagyon gyenge az immunrendszer, könnyebben elkapjuk, de ha erős az ellenállóképesség, akkor olyan erős gyulladás alakul ki tüdőszinten, hogy a gyulladásos reakció révén felgyűl a folyadék a tüdő kis hólyagjaiban, és a beteg megfullad – fejtette ki Szabó Béla, hozzátéve, ez nem saját tapasztalat, tudományos cikkekben mindenhol ezt írják, de mivel új vírusról van szó, ezért még nincsenek kikristályosodott alapelvek.

További kérdésekre válaszolva Szabó Béla elmondta, felejtsék el a családok az apás szülést ebben az időszakban, mert nem lehet bejárni, csomagot beküldeni is kockázatos, hiszen azon is megtapadhat a vírus, de még a kórház boltja is bezárt saját kezdeményezésükből kifolyólag. Szigorítottak az egészségügyi dolgozók bejárásán, megtiltották azt, hogy a bedolgozó kollégák máshová is bejárjanak.

Megszüntették az átjárást különböző kollektívák között, a személyzet szabadon választhatott az osztályok között. A szülészet-nőgyógyászat vezetője azt tanácsolja a kismamáknak, igyekezzenek minél kevesebb emberrel érintkezni, hogy csökkentsék a fertőzés esélyét.

Semmi nem támasztja alá, hogy nehezíti a vírus megjelenése a terhességet vagy a szülést, de még mindig jobb lemondani egy időszakos vizsgálatot, mint kitenni magunkat a fertőzés veszélyének

– fejtette ki a szakorvos.