Nem virtuálisan ült össze a csíkszeredai önkormányzat, megszavazták a pénzt a lélegeztetőgépek vásárlására

Korpos Attila 2020. március 31., 15:37

A koronavírus-járvány okozta intézkedések hatására több elvi kérdésben is döntés született, így elindulhat a közbeszerzés a hét lélegeztetőgép esetében is – soros havi tanácsülését tartotta kedden a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület.

A következő önkormányzati ülés már virtuálisan fog történni, erről is döntöttek a képviselők. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az önkormányzati képviselő-testület megszavazta a hét darab lélegeztetőgép megvásárlását a sürgősségi kórház részére. „Az életmentő készülékek összértéke hétszázezer lej. A közbeszerzést a kórház menedzsmentje kezdeményezte, ők ellenőrizték le a berendezések felszereltségét és az árfekvést is rendben találták. A közbeszerzés már mától (keddtől, szerk. megj.) elindul” – számolt be Ráduly Róbert Kálmán polgármester. 

A rendkívüli helyzetekre érvényes korlátozások következtében határozat született a soros önkormányzati tanácsülések módosított levezetésére. Ennek értelmében

ezentúl virtuálisan fog összeülni a tanács közösségi hálózatok használatával.

Ráduly Róbert Kálmán az ülést követő online sajtótájékoztatóján kitért olyan lényeges pontokra, mint a beruházások alatt levő épületek, intézmények. Mint mondta, jelenleg négy tanintézmény van felújítás alatt: Aranyalma és Tulipán napközik, Nagy Imre Általános Iskola és az Octavian Goga Főgimnázium bentlakása.

A Kalász lakótelep felújítása szintén folyamatban van, az Erőss Zsolt Arénában pedig a külső szigetelő anyag leszállítása késik ugyan, de ezen kívül a székek beszerelése maradt csak hátra.

Mint mondta, eddig egyetlen beruházó sem mondott vissza munkaerő vagy egyéb hiányosság miatt megbízásokat. Újságírói kérdésre a városvezető kitért a hajléktalanok helyzetére is: mint megtudtuk, a csíkszeredai szállón jelenleg húsz személy van nyilvántartva, akik felügyelet alatt állnak. „A környező települések szociális hatóságainak további három hajléktalan személyt adtunk át” – mondta el Ráduly.

Kérdésünkre, miszerint észszerű döntés lenne-e Hargita megye határainak lezárása, mint az utolsó, a vírus által nem érintett térség, a polgármester úgy reagált, hogy

ez az érintetlen státusz akár pillanatokon belül is változhat.

Kifejtette, ahogyan Suceava megye esetében, úgy itt is központilag rendelhetik el a lezárást, mivel ez nem megyei hatáskör.