A vizes és az atlétikai vb-t is érinti az olimpia elhalasztása

Horváth Bálint Ottó 2020. március 31., 15:23

A tokiói nyári olimpia elhalasztásával és az új időpont kijelölésével tolódik a jövőre tervezett fukuokai vizes, illetve a eugene-i atlétika-világbajnokság.

Fotó: Facebook/Comitetul Olimpic si Sportiv Roman

Mint ismert, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság múlt kedden jelentette be a játékok 2021-re halasztását, a döntés példa nélküli a modernkori játékok 124 éves történetében. A NOB hétfőn délután pedig hivatalossá tette, hogy szinte napra pontosan egy évvel halasztotta el a tokiói nyári olimpiát, amely így 2021. július 23-án veszi kezdetét és augusztus 8-ig tart, a paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg.

{K1}

Ezt követően a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet (FINA) új időpontot keres a jövő nyári fukuokai világbajnokságnak. A FINA hétfői közleménye üdvözölte a NOB döntését, és azt, hogy ilyen hamar tiszta helyzetet teremtettek a többi sportág számára az új időpont kijelölésével. A szervezet közölte, az új dátum fényében megkezdik a tárgyalásokat a szervezőkkel, a sportolókkal, edzőkkel, a nemzeti szövetségekkel, a televíziós társaságokkal és a szponzorokkal arról, mikor rendezzék meg az eredetileg 2021. július 16. és augusztus 1. közé kiírt fukuokai vizes világbajnokságot. 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) is jelezte, hogy 2022-ben keres új dátumot az eredetileg jövő évre tervezett eugene-i világbajnokságnak. A WA közölte: támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését, mert a koronavírus-járvány miatti egyéves halasztás megfelelő időt biztosít a versenyzőknek az edzések újrakezdésére és a felkészülésre. A nemzetközi szövetség a 2022-es Nemzetközösségi Játékok és az Európa-bajnokságok rendezőivel is tárgyal majd. Az idei szabadtéri Eb-nek augusztusban Párizs, míg a 2022-esnek München adna otthont. Az amerikai világbajnokság után 2023-ban Budapest lesz a szabadtéri vb házigazdája.