Lélegeztetőgépet adományozott a marosvásárhelyi kórháznak a Rotary Club Téka

Antal Erika 2020. március 31., 13:25

A marosvásárhelyi Rotary Club Téka kedd délelőtt egy Smiths Medical gyártmányú, Pneupac paraPAC plus 310 típusú, multifunkcionális, hordozható lélegeztetőgépet adományozott a Maros Megyei Sürgősségi Kórház Intenzív Terápiás részlegének a koronavírus-világjárvány okozta vészhelyzet miatt.

Mircea Stoian az intenzív terápia vezetője (balról) és Kikeli Szabolcs a Rotary Club Téka tagja, és a Procardia Alapjtvány ügyvezetője, aki a gépet beszállította Fotó: Nagy István

A gépet, – amelyet  kórházban, mentőautóban, hordágyra szerelve, oxigénpalackkal vagy hálózatról is lehet használni – március 25-én önerőből vásárolta a Rotary Club Téka a Procardia Alapítvánnyal közreműködve. Ahogy Nagy István, a klub soros elnöke, a berendezés megvásárlásának kezdeményezője a Székelyhonnak elmondta, ahhoz, hogy a több ezer euró értékű, életmentő gépet megvásárolhassák, lemondtak egy korábban indított, a Mit tehetek én a bolygónkért? elnevezésű ökológiai projekt folytatásáról.

Úgy véltük, hogy jelenleg az életek mentése és az orvosok munkájának segítése indokolja a prioritások átgondolását

– fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy a Rotary Club Téka a jövőben is támogatni szeretné minden eszközzel a világjárvánnyal vívott harcot, ezért

a többi klubbal és a 2241-es Rotary körzettel közösen további eszközöket kíván az egészségügy rendelkezésére bocsátani.

„Ehhez viszont minden adakozó polgártársunk segítségére szükség lesz a hamarosan meghirdetésre kerülő támogatás-gyűjtéshez” – tette hozzá Nagy István.