János Norbert Székelyföldön folytatná

Dobos László 2020. március 31., 14:34

Szülői háza udvarán és a környező hegyoldalakon végez edzéseket ezekben a napokban János Norbert. A 21 éves labdarúgó a Csíkszeredához közeli Fitódon született, játszott már a magyar és a román másodosztályban is. Jelenleg szabadon igazolható.

János Norbert az UTA mezében. Alig 21 éves, de már tapasztalt játékos Fotó: János Norbert gyűjteménye

A fiatal, tehetséges csatár Csíkszeredában ismerkedett meg a labdarúgással, első edzője a helyi ISK-nál az a Major Ágoston volt, aki korábban Ilyés Róbertet is felfedezte. Gyermekként a rövid Major-korszak után egy tékvandós időszak következett, majd az FK Csíkszereda gyermekcsapatában játszott az 1998-ban születettek csoportjában, ahol Tamás Attila volt az edzője.

Tehetségére hamar felfigyeltek, a román korosztályos válogatott több összetartására is meghívták, bekerült az 1998-asok bővített válogatott keretébe, meghívták Mogoșoaiára edzőtáborba, ahol – többek között – Ianis Hagival és Kilyén Szabolccsal volt csapattárs. Ott kereste meg a két, utánpótlás szinten kitűnő eredményeket elérő kolozsvári együttes, az U és az Ardealul.

Fotó: János Norbert gyűjteménye

„Csíki kollégámmal, Máté Tamással (aki később abbahagyta a focit – szerk. megj.) elmentünk Kolozsvárra próbajátékra, és végül az U-nál kötöttünk ki. Kolozsváron végeztem a 8. osztályt, majd az Apáczaiban folytattam a középiskolát. A 11.osztály után több hazai és magyarországi együttes megkeresett, végül a Ferencvároshoz igazoltam.

Játszottam a Fradi U19-es csapatában és – amíg fel nem bomlott – a Fradi II-ben a harmadosztályban. Amikor kinőttem az U19-es korosztályt a magyar NB II-ben a Fradi fiókcsapatánál, a Soroksárnál folytattam”

– mesélte János.

Tamás Attila, János egykori edzője istenadta tehetséggel megáldott gyermekként ismerte meg Norbit. „Az akkori megyei gyermekbajnokságot magasan nyertük, a 110 lőtt gólunkból 97-et János szerzett. Kétlábas, ballal és jobbal is egyformán jól lő, kiválóak a cselei, és meg van benne az igazi futballistához szükséges agresszivitás, a jó értelemben vett zsiványság. Kamaszként nem volt könnyű vele dolgozni, ezt hallottam az edzőkollégáktól is, de remélem megkomolyodott”.

Fotó: János Norbert gyűjteménye

János Norbert másfél éve tért vissza Romániába, ahol egy-egy fél évet játszott az UTÁ-nál és a Kolozsvári U-nál a román másodosztályban. Arad és Kolozsvár színeiben is lőtt gólokat, tavaly ősszel a 3. Liga 5. csoportjának az éllovasát, a Máramaros megyei Lénárdfalvát erősítette, ahol ő volt a gólkirály 9 találattal, továbbá több gólpasszt is adott.

Szabadon igazolható

A koronavírusos-járvány megjelenése, illetve a szükségállapot kihirdetése után – közös megegyezéssel – János Norbert és a Lénárdfalva szerződést bontott. „A legszívesebben itthon, valamelyik közeli csapatban folytatnám pályafutásomat. Szerencsére jó nagy kertünk, udvarunk van Fitódon, ahol tudok labdás edzéseket végezni. Súlyzókat is beszereztem, a közeli hegyoldalakon pedig futógyakorlatokat végzek egyedül.

Nehéz, kegyetlen ez az időszak, ezért fontos, hogy vigyázzunk egymásra, mert így tudjuk átélni ezt a vészhelyzetet, legyőzni a világjárványt”

– nyilatkozta János.