Új kórházi szárny épülne Marosvásárhelyen – engedély már van, csak pénz kell rá

Simon Virág 2020. március 31., 12:25

Bár két héttel ezelőtt még könnyű szerkezetű, ideiglenes kórház felépítéséről egyeztetett a Maros Megyei Tanács és a prefektúra illetékese, a tervezők javaslatára végül egy korszerű intenzív terápiás részleg megépítése mellett döntöttek. Terv és építkezési engedély már van.

Ha lesz pénz rá, lesz új kórházi szárny is. Felgyorsítható az építkezési folyamat? Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Marosvásárhelyi és kolozsvári  tervezőmérnökök készítették el az intenzív terápiás részleg tervét, két hét alatt, ami rekordidőnek számít.

A tervek alapján az új épületszárny, amely a Dózsa György utcában található 1-es Fertőző betegségek klinika udvarán kap helyet, 1362 négyzetméteres lesz.

A Maros megyei tanács elnöke, Péter Ferenc a sajtónak elmondta, hogy az új épületben 19 kórterem lesz, amelyekben 33 intenzív terápiás ágy áll majd a betegek rendelkezésére. Sergiu Papuc marosvásárhelyi alpolgármester arról számolt be, hogy sürgősségi eljárással bocsátották ki a beruházás építkezési engedélyét.

A Maros megyei önkormányzat az egészségügyi minisztériumtól, valamint a beruházásokért felelős minisztériumtól kedden átiratban kéri, hogy hagyják jóvá a beruházás finanszírozását.

A beruházás teljes értéke 16,4 millió lej, a kivitelezésére, ha meglesz a pénz, két hónapot kell várni.

Péter Ferenc a kormány helyi és központi képviselőivel korábban már egyeztetett erről a tervről, ezért  bízik abban, hogy a minisztériumok támogatni fogják a kórházfejlesztést, és ezáltal megnyílik a lehetőség arra, hogy már nyáron a betegek rendelkezésére lehessen bocsátani az új termeket.

Maros megyében jelenleg a szóban forgó 1-es fertőző betegségek klinikáján kezelik a koronavírus fertőzés-gyanújával beutalt személyeket és hétfőtől azokat is, akiknek tesztje pozitív lett.

Ha itt már nem lesz hely, a fertőzöttek és az orvosok birtokba veszik a közelben levő 2-es számú fertőző betegségek klinikáját is, majd a többi, ezen betegség kezelésére kijelölt kórházakat.

Képalá: Az új részleg tervei már készen vannak, csak pénz kell a megvalósításhoz