Harmincnyolc, lélegeztetőgéppel ellátott ágy készen áll rendelkezésre Maros megyében

Simon Virág 2020. március 31., 11:18

Maros megyében jelenlege 38, lélegeztetőgéppel ellátott ágyat tudnak biztosítani azoknak a koronavírussal fertőzött betegeknek, akinek állapota súlyos. Egyelőre ezeket nem kellett használni, a koronavírus-gyanús személyeket a fertőző osztályon tartják megfigyelés alatt.

Már nem szállítják Kolozsvárra a Maros megyei koronavírussal fertőzött betegeket Fotó: Haáz Vince

A Maros Megyei Prefektusi Hivatal közleménye értelmében Marosvásárhelyen fel vannak készülve arra, hogy kezeljék azokat a koronavírussal fertőzött személyeket, akiknek állapota súlyos lesz. Bár jelen esetben egyetlen ilyen eset sincs a megyében,

a sürgősségi kórházban 26 lélegeztetőgéppel ellátott ágyat készítettek elő, a megyei kórházhoz tartozó, a Gheorghe Marinescu utca 1. szám alatt levő intézetben pedig további 12 ilyen ágy van.

Ezenkívül mindkét helyen van számos más ágy a közepesen súlyos esetek kezelésére. Egyelőre a koronavírus gyanús személyeket a fertőző betegségek klinikáján kezelik. Hétfőn délben Maros megyében 45 személyt tartottak a kórházban megfigyelés alatt. A prefektúra sajtószóvivője, Damian Samolia a Székelyhonnak elmondta, hogy hétfőtől nem szállítják Kolozsvárra azokat, akiknek teszteredménye pozitív, hanem a fertőző betegségek klinikáján kezelik őket. Hétfőn délben otthoni elkülönítésben 4225 személy volt, intézményes karanténban pedig 293.

Csak előrecsomagolt termékek

Maros megye prefektusa javaslatára a helyi sürgősségi esetek bizottsága eldöntötte, hogy

a megye területén működő pékségek csak előrecsomagolt termékeket (kenyeret, süteményeket) forgalmazhatnak.

Amennyiben ez nem lehetséges, az üzletekben biztosítani kell két személyt, hogy egyik vegye el a pénzt, a másik pedig szeletelje és csomagolja a péktermékeket. Azt is elrendelték, hogy a ládákat, amelyben a termékeket szállítják, rendszeresen fertőtlenítsék. Mara Toganel prefektus javaslatára átiratot küldtek a megyében működő élelmiszerüzleteknek, arra utasítva őket, hogy

11 és 13 óra között kezeljék elsőbbséggel a 65 évnél idősebb személyeket, őket engedjék be elsőként az üzletekben és őket szolgálják ki.

Minden üzletben ki kell jelölni egy személyt, aki ezt irányítja, erre odafigyel.

Maros megye területén az elmúlt 24 órában 1540 személyt igazoltattak, 297 pénzbírságot róttak ki a kijárási tilalom be nem tartása miatt. A büntetések összértéke 446 000 lej.