Koronavírus-járvány: nagyon sok a tévhit, párat eloszlatunk

MTI 2020. március 31., 10:47

Összegyűjtötte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tévhiteket. A szervezet többek között cáfolja, hogy a hideg elpusztítja a vírust, és hogy antibiotikummal gyógyítható a betegség.

Ha meg akarjuk védeni magunkat, mossuk alaposan meg szappannal és vízzel a kezünket Fotó: Gábos Albin

A koronavirus.gov.hu oldalon közzétett összeállításban az olvasható, hogy a hideg időjárás, a hó és a forró fürdő nem pusztítja el a koronavírust, az egészséges ember normális testhőmérséklete ugyanis 36,5 és 37 Celsius-fok között van – függetlenül az időjárástól, a fürdővíz hőmérsékletétől –, ami kedvező feltételt teremt a vírus továbbéléséhez.

Ugyancsak tévhit, hogy a Covid-19 szúnyogcsípéssel terjed, ezt semmilyen bizonyíték vagy adat nem támasztja alá.

Az új koronavírus légúti vírus, amelyet a fertőzött emberek elsősorban a köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal terjesztenek.

Azt is a hiedelmek közé sorolják, hogy a kézszárítók elpusztítják az új koronavírust. Mint írják, ha valaki meg akarja védeni magát, tisztítsa meg gyakran kezét alkoholos kézfertőtlenítőkkel, vagy mossa alaposan meg szappannal és vízzel. A WHO felhívja arra is a figyelmet, hogy nem szabad UV-lámpát használni a kéz vagy más bőrfelületek fertőtlenítésére, ugyanis az ultraibolya-sugárzás bőrirritációt okozhat.

Emellett az egész test alkohollal és a klórral való permetezése sem jó módszer a koronavírus-fertőzés elkerülésére, ez ugyanis nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetébe, viszont roncsolja a nyálkahártyát (vagyis a szemet és a szájat) és a ruhát is könnyen tönkreteszi. Az alkohol és klór is nagyon hasznos lehet ugyanakkor más felületek fertőtlenítésére a megfelelő használati utasítás betartása mellett.

További hiedelmek

A WHO ugyancsak a hiedelmek közé sorolja, hogy az orr sóoldatos öblítése megelőzi a koronavírus-fertőzést, és a fokhagyma fogyasztása megvéd a fertőzéstől. Az orr öblítése nem akadályozza meg a légúti fertőzések kialakulását, és arra sincs bizonyíték, hogy a fokhagyma – bár egészséges élelmiszer, amelynek lehet némi antimikrobiális hatása – megvédené az embereket az új koronavírustól.

A tévhitek között szerepel az is, hogy a tüdőgyulladás és az influenza elleni védőoltások védelmet nyújtanak az új koronavírus ellen. Mint rámutatnak, ez az új vírus annyira különbözik a korábbiaktól, hogy külön védőoltást kell kifejleszteni ellene. Jelenleg nem létezik az új koronavírus megelőzésére, kezelésére kifejlesztett gyógyszer, de néhány kifejezetten annak kezelését célzó módszert már vizsgálnak, a kutatók pedig világszerte dolgoznak az oltóanyag kifejlesztésén – írták.

Tudatták azt is, hogy a hőszkenner csak a lázas koronavírusos betegeket szűri ki, valamint a betegség nem gyógyítható antibiotikummal, de kórházi ápoláskor az esetleges bakteriális szövődmények megelőzésére alkalmazhatják. Továbbá

tévhit, hogy amennyiben valaki köhögés nélkül legalább tíz másodpercig vissza tudja tartani a lélegzetét, az nem beteg.

A WHO szerint valóban nehezére eshet nagy levegőt vennie annak, aki akut vírusfertőzésben szenved, de az, hogy valaki vissza tudja tartani a lélegzetét nem jelenti azt, hogy nem lehet fertőzött.

Az Egészségügyi Világszervezet nyomatékosítja: az új koronavírus minden korosztályt megfertőzhet, de az idősek és a krónikus betegségben – például asztma, cukorbetegség, szívbetegség – szenvedők esetében általában súlyosabb a betegség lefolyása. A WHO azt javasolja, hogy mindenki életkortól függetlenül védekezzék a vírus ellen, különösen figyeljen a kezei tisztán tartására, igyekezzék elkerülni mások megfertőzését köhögéssel, tüsszögéssel.