Mit kínál a hokiutánpótlás?

Dobos László 2020. március 31., 10:48

Két korosztályban hirdetett bajnokot a Román Jégkorong-szövetség (FRHG) a koronavírus-járvány miatt március közepén félbeszakított 2019–2020-as idényben. Mindkét korosztályban székelyföldi csapatok végeztek az élen.

A Csíkszeredai ISK U18-as csapata két számjegyű vereségeket mért a Steauára Fotó: Pinti Attila

Törölték a romániai felnőtt (férfi és női), illetve az U20-as jégkorongbajnokságokat. Az U18-as és az U16-os korosztályban az alapszakasz végénél tartottak, így mindkét bajnokságban eredményt hirdettek. E két korosztály játékosaiból kellene frissíteniük kereteiket a következő években a felnőtt együtteseknek.

Négy csapat nevezett be az U18-as bajnokságba, amelyet a 2002-ben és később született játékosok számára írtak ki, de a szakszövetség jóváhagyásával a regáti csapatokban idősebb játékosok is szerepelhettek. Ez nem okozott gondot a csíki és a gyergyói együttesnek, mindkét gárda simán verte a bukarestieket. Suceava viszont egyetlen meccset sem játszott az erdélyiek ellen, csupán a Steauával meccselt.

A csíkszeredai és a gyergyószentmiklósi csapatoknak egy-egy vereségük volt, az egymás elleni meccsek alapján pedig a Csíkszeredai ISK lett a bajnok.

A bajnokcsapatot Györgypál Tamás és Tódor Krisztián edzők készítették fel, az ezüstérmes Gyergyószentmiklósi ISK edzője pedig Farkas Csaba. Györgypál Tamás: „Két évvel ezelőtt még ki tudtunk állítani három sor 2002-ben született játékost, erre a szezonra azonban többen külföldre távoztak, mások pedig abbahagyták a hokit, így egyetlen 2002-esekből álló sorunk maradt, a csapatot fiatalabb játékosokkal egészítettük ki.

Ahogy eddig minden korosztályban, most is vannak tehetséges végzőseink, fontos, hogy fejlődésük töretlen maradjon”.

Az U18-as bajnokság végeredménye: 1. Csíkszeredai ISK, 2. Gyergyószentmiklósi ISK, 3. Bukaresti Steaua Rangers, 4. CSM Suceava.

Fotó: Pinti Attila

A bajnokcsapat kerete: Kőszegi Kálmán, Mag Örs (kapusok), Kristó Csongor, Benedek Gábor, Benedek Tamás, Antal László, Kristó Márton, Györfi Szilárd, István Sándor, Márton Csongor, Bajkó Csongor, Adorján Koppány, Both Péter, Farkas Dávid, Bálint-Kajcsa János, Márton Botond, Vrencean Levente, Szilveszter Szilárd, Antal Ervin. Edzők: Györgypál Tamás és Tódor Krisztián.

Felcsíki reménységek

Teljes egészében felcsíki községekből származnak az U16-os bajnokcsapat tagjai. Ifj. Antal Előd több mint hat éve dolgozik velük, tavaly is az U16-os bajnokságban indultak, ahol harmadikok lettek, idén viszont bajnokságot nyertek. „Korosztályunkban a legjobbaknak bizonyultunk az alapszakaszban, a rájátszásban lettek volna nehezebb meccseink is, hiszen egyes csapatoknak a szakszövetség megengedte, hogy idősebb sportolókat használjanak” – mondta ifj. Antal Előd, aki szerint a rendszeres, következes munkának meg lett az eredménye.

Hét csapat indult az U16-os jégkorongbajnokságban, és az első öt helyen erdélyi csapatok végeztek. A sorrend: 1. Felcsík SK, 2. Gyergyószentmiklósi ISK, 3. Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek, 4. Brassói Corona, 5. Csíkszeredai ISK, 6. Bukaresti Steaua Rangers, 7. Bukaresti Viitorul Hocheist.

Fotó: Felcsík SK

Az ezüstérmes gyergyói csapat edzője az egykori kiváló kapus, Molnár Szabolcs, a bronzérmes háromszéki együttest pedig Kertész Zoltán és Kernászt Huba edzők készítették fel. A Brassói Corona edzői Kovács László és Fülöp Rajmond, a Csíkszeredai ISK trénere pedig Gál Sándor.

Az aranyérmes Felcsík SK kerete: Biró Nándor, Galusnyák Tamás (kapusok), Süket Bálint, Nyika József, Kovács Előd, Antal Lehel, Máthé Blanka, Antal Krisztina (hátvédek), Both Alpár, Bârsan Rezső, Nyika Sándor, Barabás Benjámin, László Balázs, Kozma Gergő, Bogács Tamás, Kozma Szabolcs, Dávid Sonia (csatárok). Edzők: ifj. Antal Előd és Gyenge Tamás.

Ez tehát a romániai hokiutánpótlás a következő négy-öt évre, közülük kell válasszanak fiatalokat a felnőtt csapatok.