Csökkent a műtétek száma, nincs vérhiány

Simon Virág 2020. március 31., 10:05

Hargita megyében ezen a héten nem fogadják a véradókat, és Marosvásárhelyen is arra kérik a segítőkész személyeket, hogy csak előzetes betelefonálás után jelentkezzenek a véradóközpontban.

Ritka pillanat, hogy elegendő vér van országszerte Fotó: 123RF

A Hargita megyei vérközpont igazgatója, Kopacz Ildikó a Székelyhon érdeklődésére elmondta, a héten nem fogadják a véradókat, mert felteltek a hűtők, és nincs szükség több készítményre. Kiemelte,

mivel a kórházakban már több mint két hete nagyon lecsökkent a műtétek száma, ennek következtében jelentősen csökkent a vérkészítmények felhasználása.

Az elmúlt időszakban, a szükségállapot bejelentése után Raed Arafatnak, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetőjének felhívására is nagyon sokan mentek vért adni. 

Máshol sincs szükség vérre

„Jelenleg akkora készlet van, mint általában csak a pünkösdi búcsú idején szokott lenni. Mivel a vérkészítmények felhasználási ideje is határidős, nem szeretnénk fölöslegesen vért felhalmozni. Megkérdeztem a környező megyéket, hogy szükségük van-e vérre, de nemleges választ kaptam. Ezért döntöttem úgy, hogy ezen a héten nem fogadjuk az adományozókat. Kérünk mindenkit, hogy fogadja megértéssel ezt a döntést és

telefonon érdeklődjön, mielőtt elindulna a vérközpont felé.

Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson sem fogadjuk a véradókat” – hangsúlyozta Kopacz Ildikó, aki kiemelte, hogy érdeklődni a 0366–401521-es telefonszámon lehet.

Fontos az előzetes bejelentkezés

A Maros megyei vérközpont sajtószóvivője, Marinela Lazar érdeklődésünkre elmondta, hogy elegendő vérkészítményük van, és naponta 20–30 véradót fogadnak. Az elmúlt két hétben csak az életmenő műtéteket hajtották végre, így negyedére csökkent a vérkészítmények felhasználása. 

„Arra kérünk mindenkit, hogy mielőtt eljönne a vérközpontba, telefonon érdeklődjön. A szükségállapotra és a fertőzésveszélyre való tekintettel szigorítottak a véradási eljáráson, így egy hosszú kérdőívet kell kitölteni véradás előtt. Szeretnénk telefonon kikérdezni a jelentkezőket, hogy ne jöjjenek hiába a központba. Fontos az előzetes bejelentkezés is, hogy egyszerre ne legyen több személy a váróteremben” – hangsúlyozta a sajtószóvivő. A marosvásárhelyi vérközpont elérhetősége: 0365–455030, 0365–455031.