Nem hagyják, hogy kampánycélra használják a jelenlegi helyzetet

Simon Virág 2020. március 30., 21:47

Nem szavazták meg a marosvásárhelyi önkormányzati képviselők, hogy a 65 évnél idősebb, hozzátartozó nélküli személyeknek 25 lejes élelmiszercsomagokat biztosítson a városháza. Bár fontosnak tartják a nehéz sorban lévők támogatását, úgy ítélték meg, hogy ezt kampánycélra használnák.

Online egyeztettek, vitáztak a tanácsosok Fotó: Haáz Vince

A polgármester által beterjesztett sürgősségi határozattervezet szerint 3,5 millió lejre van szükség a járványügyi előírások betartásához. Két millió lej többek között arra, hogy az elkövetkező időben fertőtleníteni tudják a marosvásárhelyi lépcsőházakat, kézmosóval és fertőtlenítőszerrel tudják ellátni azokat. Az összegből, a tervezet szerint 1,5 millió lejt arra költöttek volna arra, hogy a 65 évnél idősebb személyeknek, a hajléktalanoknak élelmiszercsomagot vigyenek, valamint  város területén intézményesített karanténban levőknek az ellátását biztosítsák.

A tervezetet csak az online  tanácsülés kezdetkor kapták meg a tanácsosok, ezért sokan nem akartak erről szavazni.

A városháza jegyzője és a közterületekért felelős igazgató arra hivatkozott, hogy a katonai rendeletek kötelezik őket arra, hogy mindezt megtegyék. Hossza vita és a tételek pontos tisztázása során kiderült, hogy 2 millió lejt a lépcsőházakban felszerelhető fertőtlenítő és kéztisztító, valamint az ezekbe szükséges szerek beszerzésére kell költeni. 1,5 millió lejre pedig azért van szükség, hogy karanténban levő személyek ellátásának költségeit törlesszék, valamint a 65 évnél idősebb, nehéz sorban levőknek élelmiszercsomag biztosítsanak. Sergiu Papuc alpolgármester szerint

az intézményesített karanténban levők napi ellátása mintegy 250 lejbe kerül személyenként, de ezt az összeget a város majd visszakapja az egészségügyi minisztériumtól.

Több tanácsos kifejtette, hogy az az érzése, hogy a 65 évnél idősebb, nehéz sorban levő személyek támogatása már elkezdődött, hiszen Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója napok óta videókat tesz fel a közösségi oldalára, amelyben a városháza részéről élelmiszercsomagokat visz a nyugdíjasoknak. Azt kérték, hogy a város szociális osztálya konkrétan mondja meg, hogy városszinten hány olyan 65 évnél idősebb személy van, akinek valóban szüksége van a 25 lejes élelmiszercsomagra. Erre a kérdésre azonban a városháza részéről senki nem tudott válaszolni.

Végül három órás vita után a tanácsosok elfogadták, hogy jóváhagynak 3 millió lejt a lépcsőházak fertőtlenítések megszervezésére, a katonai rendeletekben előírt kézfertőtlenítők felszerelésére és a hajléktalanszállóban meghúzódó emberek élelmezésére, valamint az intézményesített karanténban levők ellátására. De „levágtak” a tervezetből 500 ezer lejt, azzal a kikötéssel, hogy amikor a szociális osztály konkrétan bemutatja, hogy milyen feltételek között és hány idős személynek fognak 25 lejes élelmiszercsomagot biztosítani, akkor azt is megszavazzák.