Házi elkülönítésben nincs szelektív hulladékgyűjtés

Bíró Blanka 2020. március 30., 19:09

Ne gyűjtse szétválogatva az újrahasznosítható hulladékot, aki a koronavírus-fertőzés gyanúja miatt házi elkülönítésben tartózkodik – hívja fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

„Annak érdekében, hogy a vírus terjedését elkerüljük, a házi elkülönítésben lévő személyeket arra kérjük, hogy a megszokottól eltérően ne gyűjtsenek szelektíven, hiszen az újrahasznosítható hulladék sok kézen átmegy, ezért megnövekedhet a fertőzés terjesztésének kockázata. Bár nem környezetbarát eljárás, de az azonnali egészségügyi következmények veszélye most nagyobb, szükség esetén a szabályt jobb mellőzni” – hangsúlyozta Máthé László, a TEGA köztisztasági vállalat igazgatója.

Aki egészséges, az a járvány idején is ugyanúgy kell eljárjon, mint eddig – szögezte az igazgató, az újrahasznosítható és a vegyes szemetet tőlük külön szállítják el. A Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) arról tájékoztat, hogy kiemelten foglalkoznak a karanténban lévő személyektől származó hulladék begyűjtésével.

Mivel ezek veszélyes hulladéknak minősülnek, az egészségügyi minisztérium rendelete alapján csak erre szakosodott cégek gyűjthetik össze, szállítják el az égetőkbe, ahol megsemmisítik.

A hulladékgazdálkodás különben teljes kapacitással működik, nagy hangsúlyt fektetnek a hulladékkezelő központban, valamint a begyűjtőknél dolgozó alkalmazottak egészségének megőrzésére. Az egyesület két mobil fertőtlenítő eszközt vásárolt, melyeket a lécfalvi hulladékkezelő és a megyei hulladékbegyűjtő cégek használatára bocsátott annak érdekében, hogy folyamatosan fertőtleníteni lehessen a hulladékkezelő központot és a hulladékbegyűjtő szigeteket.

Az országosan hiánycikknek számító szakszerű védőfelszerelést csak részben tudják biztosítania a fertőzésveszélynek kitett alkalmazottaiknak – fejtette ki Ambrus József az egyesület igazgatója. Hozzátette, azt tapasztalják, hogy a központosított intézkedések, a minisztériumok és intézmények közötti rossz kommunikáció megnehezíti a munkájukat, több esetben napokat kell várni az útba igazításokra, válaszokra. Ambrus József azt kérte a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt függessze fel a körkörös illeték fizetését, amit a központi környezetvédelmi alapba kell utalni, és ami amúgy is nagy teher a begyűjtő cégek számára.