Felhívás: lépjenek vissza a civil szervezetek a pályázástól a kórház megsegítése érdekében

Fülöp-Székely Botond 2020. március 30., 18:36

A pályázástól való visszalépésre buzdít a székelyudvarhelyi Civilek az Örökségért Mozgalom, amelynek tagjai azt szeretnék, ha az önkormányzat a városi kórház megsegítésére fordítaná a különböző szervezetek számára szánt keretösszeget. A jegyző szerint ugyanakkor ez nem ennyire egyszerű.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Fontos lenne, hogy minél kevesebben vegyenek részt a székelyudvarhelyi önkormányzat által meghirdetett pályázati kiírásokon, a városvezetés pedig fordítsa a városi kórház megsegítésére az így megspórolt összeget – fejtette ki portálunknak Balázs Attila, a Civilek az Örökségért Mozgalom vezetője.

Mint mondta, ők maguk is több pályázat leadását tervezték, de szeretnének ettől eltekinteni a közösségi felelősségvállalás jegyében. Hangsúlyozta, teljesen érthető, hogy

vannak olyan civil szervezetek, amelyeknek a megmaradása függ a pályázástól, így a felhívás elsősorban nem rájuk vonatkozik, hanem azokra, akiknek nem annyira létfontosságú a támogatás.

Kijelentette, már az is segítség, ha a tervezettnél kevesebb összeget igényelnek a szervezetek. 

Nem olyan egyszerű

A kezdeményezéssel kapcsolatban a Venczel Attila jegyző elmondta, jelenleg több helyi határozat is érvényben van a pályázati kiírásokkal kapcsolatban, amelyeket vissza kellene vonni ahhoz, hogy kivitelezhető legyen az említett kezdeményezés. Mindemellett, önkormányzati határozatokkal megpecsételt költségvetési módosításokra is szükség lenne. Amennyiben több civil szervezet is komolyan veszi a korábban említett felhívást, így pedig marad meg pénz a kérdéses költségvetési tételben, akkor el lehet gondolkozni azon, hogy miként csoportosítsák azt át a városi kórház működésére szánt összegekhez. A meghosszabbított határidő miatt április végéig várja a pályázatokat a hivatal.