Megugrott a karanténba helyezettek száma Székelyudvarhelyen

Széchely István 2020. március 30., 17:13

A szombati adatokhoz képest jelentősen megnőtt vasárnap a hatósági kísérettel a megyén áthaladó, illetve a megyébe érkező autók, illetve autókonvojok száma. Nőtt a karanténba került személyek száma is – főként Székelyudvarhelyen –, ugyanakkor több volt a szabálysértés is, mint egy nappal korábban.

„Kiürült” Székelyudvarhely a kijárási tilalom bevezetése óta Fotó: Erdély Bálint Előd

Vasárnap összesen 11 gépkocsikonvojnak biztosított hatósági kíséretet a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség, a 11 konvoj összesen 32 gépkocsiból állt – derül ki a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal által hétfőn, 13 órakor kiadott napi jelentésből.

A hatósági kísérettel érkező autók egy része áthaladt a megyén, de voltak, amelyekben Hargita megyeiek tértek haza vörös zónának minősített térségekből. Ők intézményes karanténba kerültek.

A rendőrség vasárnap 95 bírságot szabott ki a kijárási korlátozások megsértése miatt, a pénzbüntetések összértéke meghaladja a 115 ezer lejt.

A csendőrség további 30 500 lejre bírságolt meg 29 szabálysértőt – hármat Csíkszeredában, hatot Székelyudvarhelyen és húszat Gyergyószentmiklóson –, mert nem volt náluk nyilatkozat lakhelyelhagyásuk okáról.

A járőrszolgálatok teljesítése, az kórházaknál, illetve a kórházak előtt felállított előszűrősátraknál a közrend fenntartása, a karanténközpontok őrzése és az autókonvojok biztosítása mellett a hatóságok – megyei rendőrség, helyi rendőrségek és a csendőrség – munkatársai 1418 lakhelyi elkülönítésben lévő személynél ellenőrizték le, hogy betartják-e az izolációra vonatkozó előírásokat.

A hétfői adatok szerint megyeszerte 2351-en vannak lakhelyi elkülönítésben. A karanténközpontokat mindeddig 20-an hagyhatták el, hétfőn 13 órakor 114-en voltak intézményes karanténban.

Vasárnap jelentősen megnőtt a karanténba helyezettek száma Székelyudvarhelyen, miután összesen 23-an érkeztek haza a vörös zónának minősített Németországból. Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza szóvivője portálunknak elmondta, vasárnap dél körül érkezett a városba hatósági kísérettel 7 személy, 15 órakor, hasonló körülmények között újabb 7 személy, majd este további 9 személy, mindannyian Németországból. Ők azonnal intézményes karanténba kerültek, mindannyiukat orvos vizsgálta meg, nincsenek megbetegedésre utaló tüneteik. Élelmezést, valamint pizsamát, papucsot a polgármesteri hivatal biztosít számukra.

Amint arról a városháza szóvivője tájékoztatott, a székelyudvarhelyi karanténközpontban mindeddig nem történt szabálysértés, a helyi rendőrség már a rendkívüli helyzet kezdete óta nagyon lelkiismeretesen végzi feladatait, a szükségállapot bevezetése óta pedig már az állami rendőrség munkatársai is biztosítják a karanténközpont felügyeletét, ami azt jelenti, hogy hat rendőr őrzi az épületet.

Székelyudvarhelyen jelenleg 29-en vannak intézményes karanténban,

a központ első két átmenti lakója szombaton, a másodikként érkező két személy pedig vasárnap hagyhatta el az intézményes karantént, miután letelt a kéthetes izolációjuk.