Székely hokis az osztrák liga legjobb fiataljai között

Orbán Zsolt 2020. március 30., 15:41

A Hydro Fehérvár AV 19 csapatából két játékost, a csíkszeredai születésű Mihály Ákost, valamint Szita Donátot is jelölték az osztrák jégkorong-bajnokságban (EBEL) az Év legjobb fiatalja címért kiírt szavazáson. A rajongók csütörtök éjfélig adhatják le voksukat.

Mihály Ákos első szezonja jól sikerült a fehérváriak EBEL-csapatában Fotó: Fehérvár AV 19

 „Higgy magadban” mottóval az év fiatal csillagát keresik az osztrák jégkorong-ligában. Az EBEL honlapján közzétett felhívásban székelyföldi tehetségre is szavazhatnak a szurkolók: Mihály Ákos a novemberi hónap legjobb játékosaként került be a jelöltek közé.

{A}

A 20 éves Mihály Ákos egy feltörekvő tehetség a Hydro Fehérvár AV 19-től. AZ EBEL-ben először október végén szerepelt, novemberben pedig a Salzburg ellen megszerezte első dupláját. A fiatal csatár összesen 25 mérkőzést játszott a magyar csapatban, hat pontot ért el, ugyanakkor Magyarország válogatottjába is meghívót kapott”

– írja a csíki hokisról az erstebankliga.at.

A 2020-as év legjobb fiatalja címért hat jégkorongozó van versenyben, azok a játékosok, akiket szeptember és február között az adott hónap legjobbjának választottak. Mindannyian 1998-ban, vagy később születtek. Mihály Ákos csapattársa, Szita Donát is szerepel a listán, a székesfehérvári fiatalember 44 EBEL-meccsen nyolc gólt és kilenc asszisztot jegyzett.

Szintén két játékos került be a Salzburgtól, Lukas Schreier és Paul Huber, Daniel Obersteiner a Klagenfurtot, míg Benjamin Lanzinger a Villachot képviseli.

A szavazás végeredményébe a rajongók mellett a liga mérkőzéseit közvetítő tévétársaságok szakértőinek, valamint az osztrák válogatott edzőinek is van beleszólásuk. Mindhárom kategória voksai egyharmad arányban számítanak, egyenlőség esetén a szurkolói preferenciák döntenek.

A szurkolók itt szavazhatnak, csütörtök (április 2.) éjfélig.

Nem hirdettek bajnokot
A 2019/20-as EBEL-szezon a negyeddöntős párharcok elején, bajnokavatás nélkül ért véget a koronavírus-járvány miatt. A Fehérvár AV 19 az alapszakaszt a kilencedik helyen zárta, majd a középszakaszban nem sikerült kiharcolnia a rájátszásba kerülést. A 11 csapatos nemzetközi ligában nyolc osztrák, illetve egy-egy magyar, cseh és olaszországi együttes szerepelt.