Több mint ötven teszteredmény érkezett meg Hargita megyébe

Széchely István 2020. március 30., 13:16

A vasárnap estig beérkezett adatok szerint továbbra sincs igazolt koronavírusos megbetegedés Hargita megyében, ezt a megyei népegészségügyi igazgatóság is megerősítette.

Elnéptelenedett utca Székelyudvarhelyen. Arra intenek, hogy maradjunk otthon, és vegyük komolyan a járványügyi intézkedéseket Fotó: Erdély Bálint Előd

Az egészségügyi szakhatóság elsősorban azt kéri a megye lakosságától a koronavírus hargitai elterjedésének késleltetése érdekében, hogy maradjanak otthon. Közleményükben arra intenek, hogy

vegyük nagyon komolyan, és fogadjuk megértéssel a szükségállapotot, illetve a szigorú járványügyi szabályokat, hiszen azok mindannyiunk érdekeit és a járvány terjedésének lassítását szolgálják.

Mint hangsúlyozzák, folyamatosan, megfeszített ütemben küzdenek a vírus elterjedésének megfékezéséért, illetve a kór következményeinek enyhítéséért, „még akkor is, ha ez a munka nem tükröződik látványosan a sajtóban és az online közegben”.

A vasárnap este nyolc órakor rendelkezésre álló Hargita megyei adatok értelmében mindeddig 58 személy esetében végeztek koronavírus-tesztet,

53 eredmény érkezett meg, és mind negatív,

öt laboreredményt még várnak a kolozsvári tesztelési központból, de a betegek, akiktől a mintákat begyűjtötték, már panaszmentesek.

Tehát Hargita megye még COVID-mentes!

– hangsúlyozza a népegészségügyi igazgatóság közleménye. Ebben arról is tájékoztatnak, hogy az országosan kijelölt PCR-diagnosztikai központok túlzsúfoltsága, illetve a tesztek eredményeire való hosszú várakozási idő arra késztette az egészségügyi szakhatóságot, hogy március 26-tól Hargita megyében is megkezdjék a koronavírustesztek elvégzését. Ezt a népegészségügyi igazgatóságnál működő molekuláris diagnosztikai laboratóriumban, illetve a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház nemrég üzembe helyezett saját laboratóriumában végzik szakmai együttműködésben. Így

már tizenkét óra leforgása alatt megtudják a tesztek eredményeit, míg eddig hosszú napokat vártak a Hargita megyei eredményekre.

Hargita megyében vasárnap estig összesen 120-an kerültek intézményes karanténba, de 20-an már elhagyhatták az izolációt a kéthetes periódus lejárta után. Lakhelyi elkülönítésbe mindeddig összesen 2941-en kerültek a megyében, de vasárnap este már csak 2716-an voltak izolációban.