Megtörtént az első lépés: hét lélegeztetőgépet vásárol a csíkszeredai önkormányzat a kórháznak

Korpos Attila 2020. március 30., 13:04

További intézkedéseket foganatosít a csíkszeredai önkormányzat a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében. A Fészek (Nest) kiskereskedelmi központban új egységek kaptak engedélyt a megnyitásra és nőtt az Időseinkért! szolgáltatásban részt vevők száma is.

Segítik a csíkszeredai kórházat. Hét lélegeztetőgépet vesz a városvezetés. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A városi katasztrófavédelmi bizottsági gyűlést követően Ráduly Róbert Kálmán ismertette a legújabb döntéseket és intézkedéseket.

A legfontosabb, hogy továbbra sincs Hargita megyében koronavírussal igazolt beteg. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet jelen a vírus, ezért is fontos betartani az előírásokat

– szögezte le. Mint mondta, 31-en vannak intézményes karanténban, továbbá nagyjából 300-ra tehető a házi elkülönítésben levők száma. 

A döntések sorában kiemelte: a Fészek kiskereskedelmi központban engedély kapott három ellátóegység is a megnyitásra, ezek a Kolumbán Optika, az Altex és egy újságárus.

Az esetleges további szigorításokra elkészítettünk egy városfelosztási tervezetet, amely tizenhárom zónát tartalmaz. Külön kezeljük a Taploca, Csíksomlyó, Csíkzsögöd, Szécseny, Hargitafürdő és városközponti övezeteket.

Az Időseinkért! szolgáltatást és a többi, a város által hozott intézkedéseket is erre a tervezetre szeretnénk felépíteni” – jelezte a városvezető. Hozzátette ugyanakkor, hogy

a sürgősségi kórház egészségügyi dolgozóinak munkába-, illetve hazaszállítását 253 személy venné igénybe.

„A városi közszállításban kis létszámú, 24-26 ülőhellyel rendelkező autóbuszok vannak, azon vagyunk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást erre a problémára” – mondta. 

Pénteken egyeztettünk a kórház menedzsmentjével és számításaink szerint hét lélegeztetőgép megvásárlását fogja magára vállalni az önkormányzat

– emelte ki Ráduly. Egy ilyen jellegű berendezés értékét harmincezer euróra becsülte. A különböző jóváhagyásokra még várni kell, de remélhetőleg a következő napokban sikerül egyezségre jutni ebben a felajánlásban.

A városvezető aggodalmát fejezte ki a katonai rendelet 6-os cikkelyében megjelent, önkormányzatokra háruló felelősség miatt:

Alkalmazhatatlannak találom a lépcsőházak fertőtlenítésére vonatkozó intézkedést. A város szerződésben áll ugyan egy takarítócéggel, de nekik egy hét sem lenne elegendő, hogy mindenhol szakszerűen eljárjanak

– fejtette ki.

Meglátása szerint ez a lakószövetségek hatáskörébe kellene tartozzon és reméli, hogy amint a 65 év felettiek kijárási szabályait átgondolták, úgy átgondolják majd ezt az intézkedést is. 

Újságírói kérdésre Ráduly közölte, jelenleg 42 idős személyt szolgálnak ki az önkormányzat által indított szolgáltatás révén. Egy másik kérdés esetében úgy fogalmazott, hogy a városi költségvetésből átcsoportosíthatnak összegeket a sürgősségi helyzetre való tekintettel, hiszen rengeteg rendezvény és sportesemény elmarad a járvány következtében.

A nemrégiben felújított Erőss Zsolt Aréna kórházi központtá való átalakítása kapcsán a városvezető jelezte, hogy a megyei katasztrófavédelmi bizottsággal a kapcsolatuk hiányos, így egyelőre nem jutottak előrébb a kérdésben.

Végezetül mértéktartásra és komolyságra figyelmeztetett a polgármester: „Virtuálisan, telefonon kell tartani a kapcsolatot a szeretteinkkel. Ebben az időszakban a nagymama az erkélyről integessen vissza a lent levő unokának, semmiképp se legyen helye a találkozásoknak” – húzta alá.