Kijárni sem szabad, nemhogy pecázni

Fülöp-Székely Botond 2020. március 30., 22:19

A kijárási tilalom miatt horgászni sem szabad elmenni, ezt azonban nem veszi komolyan mindenki, hiszen a hétvégén is több pecázót láttak a vízpartokon. A folyamatosan ellenőrző halőrök a rendőrségen jelentik a szabályszegőket.

A jó idő továbbra is a vízpartra csalja a horgászokat. Bírságolás lehet a vége Fotó: Barabás Ákos

Összesen tizenkét Nagy-Küküllőn, illetve a zeteváraljai víztározónál horgászó személyről szerzett tudomást csak vasárnap a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület. Gothárd Ferenc Alpár halőr lapunknak elmondta,

még mindig sokan vannak, akik elmennek pecázni a vízpartokra, amit ugyan csak korlátoz a horgászati törvény, a kijárási tilalom azonban elméletileg teljesen ellehetetleníti.

Rámutatott: a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében meghozott óvintézkedések mellett a halőrök folyamatosan ellenőrzik a vízpartokat. Ha horgászokkal találkoznak, kötelesek értesíteni a hatóságokat,

a szabálysértők pedig bírságra számíthatnak, amiért jogosulatlanul hagyták el az otthonukat.

Gothárd Ferenc Alpár hangsúlyozta, találkozott már olyan horgásszal is, aki arra hivatkozott, hogy a katonai rendeletek értelmében nem tilosak az egészséges sporttevékenységek, a horgászás pedig annak számít. Emlékeztetett mindenkit, hogy az egészség megőrzése érdekében folytatott testmozgást csak és kizárólag a lakhely közelében lehet megvalósítani.

Ívási időszak következik

Még mindig tart a csukák ívási időszaka a zeteváraljai víztározóknál, így mindenképp tilos lenne a horgászatuk

– fejtette ki Gothárd. Arra is kitért, hogy a süllőket és a sügéreket március 23-a és június 2-a között nem lehet kifogni ugyanezen okból. A síkvizek esetében április 4-én kezdődik az általános tilalmi időszak, amely hatvan napig lesz érvényben.

A pisztrángfélék esetében – sebes- és szivárványos pisztráng, szajbling – jelenleg is érvényben van a horgászati tilalom, ami e hónap 31-ig tart.

A törvény értelmében ezután is csak hétvégenként és kizárólag műcsalikkal szabad kifogni ezeket a halfajokat – persze mindezt csak szeptember végéig. A halőr közölte, a pénzes pért továbbra sem lehet megtartani az év egyetlen napján sem, hiszen védett fajról van szó. Hozzátette, ezen szabályozások betartása a halfajok szaporodásának elősegítése, a populációk megmaradása és növekedése szempontjából fontos.