Tervezet: hatványozottan többe kerülhet a katonai intézkedések be nem tartásáért kiróható büntetés

Székelyhon 2020. március 30., 09:24

Megnövelik a katonai rendeletekbe foglalt intézkedések be nem tartásáért a lakosságnak kiróható bírságok értékét, az erről szóló sürgősségi kormányrendelet tervezete már elkészült, jelentette be Bogdan Despescu belügyi államtitkár vasárnap este.

Járőröző hatóságiak. Továbbra sem lesznek elnézőek. Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A tervezet értelmében 2000-től 20 ezer lejig sújtható az a magánszemély, aki a szükségállapot idején nem tartja be a katonai rendeletek előírásait, míg a jelenleg érvényben levő bírságok 100-tól 5000 lejig terjednek.

A jogi személyek esetében a kiróható bírság alsó határa a jelenlegi 1000 lejről 10 ezer lejre nő, a felső határ pedig 70 ezer lej marad – ismerteti a tervezetet az Agerpres.

Despescu hangsúlyozta, az intézkedések mind a koraonavírus-járvány terjedésének megakadályozását célozzák és

a hatóságok nem lesznek elnézőek a kihágásokat elkövetőkkel szemben.

Figyelmeztetett még, hogy a rendfenntartó erőket megbízták, minél kiterjedtebb területeken végezzék az ellenőrzéseket.

Az államtitkár ismertette, hogy eddig több mint 200 bűnvádi eljárást indítottak a hatóságok a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt.

Szombat estétől vasárnap estig országos szinten több mint 27 ezer belügyminisztériumi alkalmazott, illetve körülbelül 3200 helyi rendőr teljesített szolgálatot, hozzájuk csatlakozott közel 900 katona is.

A rendfenntartó erők közel 94 ezer, karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe helyezett személyt ellenőriztek és 800-nál több személyt füleltek le, akik nem tartották be a karanténra vonatkozó rendelkezéseket.