Újabb óvintézkedések a járványügyi helyzetben, befagyasztják az energiahordozók árát

Székelyhon 2020. március 29., 21:33

További óvintézkedéseket foganatosítanak a román hatóságok az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében – jelentette be vasárnap este Marcel Vela belügyminiszter.

A sürgősségi állapot idején befagyasztják az elektromos áram, hőenergia, földgáz, vízszolgáltatás, üzemanyagok árát. Fotó: Barabás Ákos

A belügyminiszter kijelentette, hogy a negyedik számú katonai rendelet értelmében a 65 év fölötti személyek 20 és 21 óra között is elhagyhatják otthonukat, háztáji gazdaságukat háziállat-sétáltatás vagy állatok gondozása céljából.

Mindemellett az idős korosztályhoz tartozó polgárok bármelyik napszakban kiléphetnek otthonról sürgős egészségügyi kivizsgálás, dialízis, onkológiai vizsgálat céljából. Ezt megtehetik saját személygépkocsival is.

A kereskedelmi társaságokat, bevásárlóközpontokat, gyógyszertárakat ugyanakkor arra kérik, hogy 11 és 13 óra között lehetőség szerint részesítsék előnyben az időseket, őket szolgálják ki.

Ha az otthoni elkülönítőben lévő személyek megszegik a szabályokat, azonnal intézményes karanténba kerülnek, és saját maguknak kell állniuk a járulékos költségeket.

A belügyminiszter egyik leglényegesebb bejelentése arra vonatkozik, hogy

a sürgősségi állapot idején befagyasztják az elektromos áram, hőenergia, földgáz, vízszolgáltatás, üzemanyagok árát,

ezeket az energiahordozókat tilos lesz drágítani, csupán olcsóbbak lehetnek a jelenleg alkalmazott díjszabáshoz képest.

A helyi önkormányzatokat március 31-i hatállyal arra kötelezik, hogy fertőtlenítőhelyeket alakítsanak ki a nagyvárosok sűrűn lakott lakónegyedeiben a tömbházak, lépcsőházak bejáratai előtt, ugyanakkor rendszeresen fertőtlenítsék a lépcsőházakat, felvonókat.

„Az utóbbi évtizedek talán legszigorúbb döntéseit kellett meghozniuk és belefoglalniuk a négyes számú katonai rendeletbe” – idézi az Agerpres hírügynökség Marcel Vela belügyminiszter nyilatkozatát. A tárcavezető hozzátette, a jelenlegi helyzetben fontos, hogy mindenki szolidaritásról tegyen tanúbizonyságot, és tartsa be a hatóságok utasításait.

„Ezek szigorú intézkedések, talán a legszigorúbbak, amiket az elmúlt évtizedben hoztak, mert ezt követeli meg a jelenlegi helyzet. (...) Embert próbáló időszakban vagyunk, nehéz döntés korlátozni a jogokat, és nem könnyű elfogadni, hogy a szabadságod egy nyilatkozattól függ. Gondoljunk azonban arra, hogy ha nem tartjuk be ezeket, valódi tragédiák következhetnek” – mondta a belügyminiszter.

Hozzátette,

amint sikerült fékezni a koronavírus terjedését, a korlátozó intézkedéseket lazítják vagy megszüntetik.

„Valamennyien egy nehéz vizsga előtt álunk, amelynek időtartama ismeretlen időszakra kiterjed, de amelynek végét csak mi tudjuk megszabni, ha mindannyian felismerjük, hogy erős és egységes nemzet vagyunk ezekben a nehéz pillanatokban” – hangoztatta Marcel Vela.

Raed Arafat, az országos vészhelyzeti felügyelőség (DSU) vezetője ugyanakkor kijelentette, a betegek kórházba utalását nem lehet megtagadni, akkor sem, ha nem igazolt a koronavírussal való megfertőződés. „Felhívjuk a figyelmet, hogy egy kórházi kezelésre szoruló páciens beutalásának megtagadása bűntettnek minősül.

Felhívjuk a kórházmenedzserek, az osztályvezető orvosok, valamint a kórházakban ügyeletet ellátó orvosok figyelmét: senkitől nem lehet megtagadni a kezelést arra hivatkozva, hogy nem igazolódott a koronavírussal való fertőződése

– szögezte le Arafat.