Marosvásárhely: nincs előrelépés a hulladékgazdálkodási versenytárgyalás kérdésében

Antal Erika 2020. március 31., 09:07

Továbbra sincs nyertese a marosvásárhelyi övezetre meghirdetett hulladékgazdálkodási versenytárgyalásnak. Ennek ellenére a szemét összegyűjtéséről és elszállításáról a polgármesteri hivatalnak kell gondoskodnia.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Az Ecolect Maros Egyesület másodszor kiírt versenytárgyalása sem járt sikerrel, ezúttal sem érkezett olyan ajánlat, amely megfelelt volna a követelményeknek. Ahogy az egyesület vezetősége tájékoztatott, a közbeszerzési eljárásra beérkező ajánlatokat egy vegyes bizottság bírálta el, amelynek tagjai között a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal képviselője is jelen volt. A bizottság a műszaki ajánlatok elemzése után arra a következtetésre jutott, hogy

a jelentkező cégek közül egyik sem teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket biztosítaniuk kellett volna a hulladékbegyűjtéssel kapcsolatban.

Amikor lejár a fellebbezési határidő, újból meghirdetik a közbeszerzési pályázatot – válaszolta érdeklődésünkre Tóth Brezovszky Andrea, az Ecolect Maros Egyesület elnöke, aki elmondta, Marosvásárhely szemetét addig is Kerelőszentpálra, a regionális hulladéktárolóhoz szállítják.

Ami a szelektív hulladékgyűjtést illeti, az nincs összefüggésben azzal, hogy van szerződése vagy sincs Marosvásárhelynek az Ecolect Maros Egyesülettel, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal kötelessége annak megszervezése és biztosítása. Ennek a törvényes kötelességnek, amely 2012 óta érvényes minden önkormányzatra, a mai napig nem tettek eleget – hangsúlyozta az egyesület elnöke, cáfolva azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a Maros Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó egyesület tehető felelőssé a szelektív szemétgyűjtés hiánya miatt.