Kijárási tilalom: továbbra is magas a szabályszegések száma Hargita megyében

Széchely István 2020. március 29., 16:27

Megközelítette a százat Hargita megyében a kijárási korlátozásokra vonatkozó intézkedések megszegése miatt kirótt pénzbírságok száma a kijárási tilalom bevezetése óta.

Képünk illusztráció Fotó: Erdély Bálint Előd

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal legfrissebb, vasárnapi közleménye szerint 94-re nőtt a karanténba helyezettek száma a megyében, de 8-an már elhagyhatták az intézményes izolációt. Lakhelyi elkülönítésben 2674-en vannak megyeszerte, és 199-en már elhagyhatták otthonukat a kéthetes izolációs periódus lejártával. A kijelölt karanténközpontokban 643 hely áll a rendelkezésre.

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság és a helyi rendőrségek szombaton 1433 lakhelyi izolációban lévő személynél ellenőrizték le, hogy betartják-e az elkülönítésre vonatkozó előírásokat. A közleményből kiderül, hogy

szombaton is sokan megszegték a kijárási korlátozásra vonatkozó rendelkezéseket, a rendőrség 46 alkalommal bírságolt ezért, 89 400 lej összértékben.

A csendőrség is tapasztalt kihágásokat: szombat reggeltől vasárnap reggelig 35 szabályszegőt bírságoltak meg, legtöbbjüket, 24 személyt Gyergyószentmiklóson. Csíkszeredában 4-en, Székelyudvarhelyen 3-an, Maroshévízen pedig 4-en kaptak pénzbüntetést azért, mert nem volt náluk nyilatkozat lakhelyük elhagyásának okáról.

A csendőrség által kirótt pénzbírságok összértéke 20 900 lej.

A rendőrség és a csendőrség munkatársai több gépkocsinak, illetve több járműből álló konvojnak biztosítottak hatósági kíséretet pénteken, a 6 gépkocsiban összesen 28-an utaztak, őket a hatóságok munkatársai átkísérték a megyén – derül ki a közleményből.

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal továbbra is nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy tartsák be a hatóságok javaslatait, és maradjanak otthon.